Skilda perspektiv

Varför uppstår konflikter? Det borde väl inte vara så svårt att förstå varandra och kunna sätta sig in i motpartens situation? Lite hänsyn eller respekt ovanpå det så är konflikten löst, eller hur?

Vi talar olika språk? Om man inte förstår engelska så finns ju google translate (google översättning) och det klarar många fler språk än engelska. Det finns också tusentals dokument som beskriver kulturella protokoll, etikettsregler, ja till och med diplomater har en handbok.

Media som TV och film sprider kunskap om världen runtomkring oss. Vi kan se och höra hur tugget går i Skinnskatteberg och i Tokyo, vi kan lära oss. Men vi kan aldrig sätta oss in i de ovanliga perspektiven.

En vän till mig är målare. Han målar väggar alltså, inte tavlor. Väggar och allt som finns däromkring, han jobbar ofta i byggnader kan man säga. En dag fick han ett samtal från någon som vill ge honom ett uppdrag. Det handlade om att måla ett hus, en vanlig uppdragsbeskrivning för en målare.

Vanligt är också att det går några vändor innan alla överenskommelser är gjorda men den här gången gick det ovanligt fort och enkelt enligt min vän. Han är fortfarande kvar i den halvtorkade målarhinken med ena foten och försöker kämpa sig loss och han beskriver händelseförloppet metaforiskt för mig:

-Jag kom överens med kunden om att måla ett hus. Sedan visar det sig att det är ett korthus, som ligger på botten av en sjö.

Det intressanta är att kunden tycker att han bor i ett vanligt hus precis som alla andra.

Lägenheten har toalett

Tags: ,

Leave a Reply