Fotografier från en modern tid

Jag upptäckte en sak idag. Se på de här bilderna:

Teater

Teater

Bro

Bro

Sjukhus

Sjukhus

Kyrka

Kyrka

Gammalt och förfallet, och vackert på sitt sätt.

Men det som slog mig är att sådana här bilder så gott som alltid är tagna i modern tid. Det är alltså moderna bilder på åldrade motiv, så lurigt! Men egentligen inte, i fotografins begynnelse verkade det inte finnas så mycket som hunnit förfalla ännu, eller så var det helt enkelt inte populärt att fotografera sådana saker.

(Inga av bilderna i det här inlägget är tagna av mig, jag har letat på nätet efter bilder taggade med ”copyleft” och om jag har missuppfattat rättigheterna till bilderna ber jag om ursäkt och tar bort dem vid uppmaning.)

Tags: ,

One Response to “Fotografier från en modern tid”

  1. Ernst G Westlund skriver:

    Det är ju på något sätt fascinerande att se detta förfall. Jag antar att det förr i tiden inte ansågs vara värdiga motiv för fotografering. Men romantiska ruiner har det varit poppis att måla av. Säkert finns det väldigt mycket mer bebyggelse som är övergiven numer än förr. Detta är troligen styrt av ekonomiska faktorer. Har man ingen användning för en fabrik längre är det billigare att bara låta den stå än att riva den. Och detsamma gäller väl ett övergivet sjukhus. I gamla tider övergavs inte så sällan kyrkor och slott. Ofta hade de ett sista liv som magasinsbyggnader innan instörtade tak gjorde dem oanvändbara. I Sverige finns ju en hel del oanvända bostadshus. Jag tror kommunerna låter riva dem av sociala skäl. Ingen vill bo invid ett komplex av oanvända lägenhetshus. Förr i tiden på landet övergavs ibland gamla bondgårdsanläggningar när man byggde nytt. En gammal stuga eller ladugård kunde få bli kvar i ett allt sämre skick. Ofta slutade det med att de brann ned. Hur som helst, detta är ett stort ämne.

Leave a Reply