Dagens fototips

Jag brukar inte skriva om fotoprylar, det finns så många andra som gör det. Men idag använde jag en sak som jag tycker är fantastiskt bra, och förhållandevis billig också.
Eftersom jag dessutom tog några testbilder tänkte jag att det passar bra att dela med mig av erfarenheterna.

Först bilderna:

Utan tillbehör

Med tillbehör

Utan tillbehör

Med tillbehör

Tillbehöret är en reflexskärm/diffusor, den syns lite i överkant på den andra stenbilden. Ljuset blir fantastiskt mycket mjukare  när man sätter den mellan motivet och solen.

Bilderna är tagna i kvällssol, jag skulle tro att det är därför ljuset får en gulröd ton när det silas genom duken. Värt att veta är att jag i photoshop försökt minska kontrasten i bilderna utan diffusor, de andra är obearbetade. Ändå är skillnaden så stor.

Man kan nog få samma effekt med ett vitt lakan, lämpligen uppspänt på nån sorts ram. Oavsett vad man använder ska man veta att ljuset blir mycket svagare bakom diffusorn, ni ser hur nära stenen jag var tvungen att hålla den. Om jag hade den längre bort blev det helt enkelt en skugga, och den gulröda tonen försvann, man fick ingen belysningseffekt från duken.

Det är en Lastolite jag använt, fördelen med den är att det följer med reflekterande överdrag, så att man kan använda samma pryl för att reflektera ljus mot skuggsidan av motivet. Jag har inga testbilder på det, men det kanske kommer framöver.

Tags: ,

One Response to “Dagens fototips”

  1. Ernst Göran Westlund skriver:

    Det där var jätteintressant. Egentligen väldigt logiskt, men jag har aldrig tänkt på det.

Leave a Reply