Apple Aperture och annat

Det finns många program för fotografer, jag har länge använt Photoshop och Lightroom och trivs med dem. Det är väl de två giganterna bland fotografer men det finns andra; ett billigt och trevligt program heter Pixelmator. Det liknar photoshop mycket till utseende och handhavande men är naturligtvis inte lika fullspäckat med funktioner. Till ett pris av 340 kronor kan man väl inte begära det heller men det är definitivt ingen leksak. Just nu är priset dessutom sänkt till 229 kronor på det nyöppnade MacApp Store.

Ett annat program som reas på MacApp Store är Aperture, priset är sänkt med nästan 1400 kronor och kostar just nu bara 599:- Eftersom jag fick ett Itunes värdebevis i julklapp så föll jag för frestelsen, värdebeviset gick att utnyttja och nu är jag en Aperture-användare. Vi får väl se vad jag kommer att tycka om det, jag återkommer med omdöme någon gång.

Scott Bourne har skrivit ett nytt tänkvärt blogginlägg igen. Bland annat skriver han ”Your Photos Aren’t Cutting It if you’re waiting for that next lens, that next camera or that next flash you plan to buy before you get serious about your photography.” Kanske det gäller även den som hela tiden letar efter den bästa programvaran… Läs hans blogginlägg i vilket fall, det tar inte lång tid.

Till sist en vinterbild:

Väktaren i Västertorp

Hmmm…. bilden ser väldigt mörk och blågrå ut på min skärm. Jag undrar om jag gör något fel, det är nämligen den första bilden jag kört genom Aperture. Nå, jag får fortsätta laborera.

Tags:

5 Responses to “Apple Aperture och annat”

 1. Anna skriver:

  Ska bli kul att höra vad du tycker om Aperture. Jag testade det när jag var färsk med min Mac..och förstod nog inte riktigt finessen då.. Nu har precis börjat ”förstå” Lightroom.. så det finns kanske hopp för fler program. man får ju inte sitta här och slappna av:-))

  Ha det gott!
  /Anna

 2. Ernst Göran Westlund skriver:

  Jo, vad jag kan se så är vitbalansen i bilden inte bra, ett tydligt blåstick.

  Jag läste nyligen ett utlåtande om Aperture på nätet. Om den skribenten har rätt hjälps det inte att programmet blivit billigt (en gång var det skamlöst dyrt). Det är så bristfälligt att det inte är mödan värt att lära sig det.

  http://pindelski.org/Photography/2011/01/06/aperture-cheap/

  Själv vet jag inte, jag har aldrig sett programmet.

  Lightroom har jag inte hört annat än gott om.

  • Thomas skriver:

   Tack EG, då ska jag försöka justera den, det blir en bra övning.
   Jag gillar lightroom som sagt men nu ska jag skaffa mig egen erfarenhet av Aperture.

   Ha det gott!

 3. Lena Eriksson skriver:

  Blåstick…hmmm, jag tycker att den stackars snögubben ser lite blåfrusen ut om läpparna… / lena

Leave a Reply