Vad ser vi i en bild?

Jag återkommer ständigt till hur vi tolkar det vi ser, som bilder till exempel. Bilden nedan finns i dagens webbupplaga av SvD:

Fattig, trött eller vad?

Om ni klickar på bilden så syns bildtexten bättre. Så, vad säger ni? Är det en fattig människa vi ser på bilden? Det kan det mycket väl vara, vi ser ju något som stämmer överens med de flestas “bild” av fattigdom, en bild som vi sett så många gånger under många decennier i många olika medier. En bild som är “sann” för oss, kanske även för fotografen som tog bilden ovan. Han såg sin bild av fattigdom och tog den för att presentera för oss som just en sådan bild.

Men tänk om det i stället är en bild på en man som tar sin dagliga siesta på en plats han hittat där han får vara ifred? Tänk om det är vanligt att människor vilar så där i Djibouti? Jag har aldrig varit där så jag vet inte. Jag har heller inte sett fattigdom speciellt mycket, så jag är ingen expert.

Men jag är ganska bra på att stanna upp och tänka efter, fundera på vad det är jag ser och försöka hitta mer än ett sätt att se det på.

OBS! Jag ifrågasätter absolut inte att mannen på bilden är fattig eller om det råder fattigdom i Djibouti, jag har ingen anledning att betvivla det. Det är bara så att bilden passar väldigt bra som exempel på olika sätt att betrakta en bild.

Tags: ,

Leave a Reply