Ljussättning och efterbehandling

När man fotograferar landskap har man inte så stora möjligheter att “sätta ljuset” själv. Det man kan påverka är väl i princip hur man står i förhållande till solen. Inte som att plåta porträtt alltså, där man kan flytta lampor, bakgrund och modell hur man vill.

När man fotograferar landskap befinner man sig ju faktiskt i det man plåtar, i “modellen”, och “lampan” flyttar sig väldigt sakta. Men en dag som idag var det perfekta förhållanden med fläckvisa moln som flög fram över himlen. Ljuset ändrade sig varje minut och man fick faktiskt vara snabb för att hinna med.

Digitalbilder är nästan alltid bleka och tråkiga när de kommer ur kameran, om man inte låter kameran göra sin egen bildbehandling förstås. Så några minuter i bildbehandlingsprogrammet är alltid nödvändigt tycker jag. För skoj skull visar jag två före-och-efter-bilder ur dagens skörd.

Obehandlad

Behandlad

Obehandlad

Behandlad

Tags: , , ,

2 Responses to “Ljussättning och efterbehandling”

 1. Ernst Göran Westlund skriver:

  Det du säger är på något sätt både sant och inte sant. Lite beroende på hur kameran fungerar och hur den är inställd. Men själv vill jag verkligen alltid sila mina bilder genom mitt bildbehandlingsprogram. Det intressanta är att när jag återvänder till en behandlad bild så tycker jag ofta annorlunda om hur kontrast och färger ska framhävas än förra gången jag tittade på bilden. Jag försöker ofta åstadkomma vad jag tycker är naturligt, men vad är det? Min egen perception ändras för mycket för att det ska vara stabilt. Annars är det väldigt lätt att man överdriver färgmättnad och kontrast, eftersom det på något sätt gör bilden tjusigare.

  Inte lätt det här!

  • Thomas skriver:

   Jag ville inte trassla in mig i skillnader mellan olika kameror och olika bildformat (RAW/JPEG), alla moderna kameror har ju ändå möjligheten att välja mellan behandlat och obehandlat så jag utgick från det. Fenomenet att man tycker annorlunda känner jag igen och jag tror det beror på att när man återvänder till bilden har man tappat lite minne av hur det såg ut i verkligheten.
   Men det är inget stort problem tycker jag, det är jag som väljer och jag är fri att ändra mig när jag vill.

   Ha det gott EG!

Leave a Reply