Matematiska under

Jag läser en artikel på idg.se, en sajt där de skriver om teknik, och jag blir trött. Något de skriver om är “åtta gånger mindre” och jag undrar hur litet det då är.

Jag har ett måttband här hemma, det är en meter långt. Ett måttband som är åtta gånger kortare borde då vara 8⋅1=8, alltså åtta meter kortare, hur det skulle vara fysiskt möjligt har jag ingen aning om….

Men så är det i dagens media, åttondelar och liknande bråkuttryck är förbjudna, till och med i medier som riktar sig till tekniker och ingenjörer. Jag undrar hur det är på musiksajter, törs de skriva om åttondelar där?

Tags: ,

5 Responses to “Matematiska under”

 1. EG Westlund skriver:

  Nej nej, inte 8×1. Det ska vara 1/8 ju! Det verkar kanske fel rent formellt, men det är ett fast etablerat uttryckssätt.

  • Thomas skriver:

   Man skriver alltså 1/8 och säger “åtta gånger mindre”? Men jag ser att man inte bara säger så utan även skriver “åtta gånger mindre”, alltså behöver man inte skriva 1/8. Ett finurligt sätt att slippa bråkuttryck, det går som en dans -i tre fyragångerstakt.
   Multiplikation och division är ju varandras spegelbilder så att säga, så i princip kan man klara sig med bara den ena. Det här är en förenklingsstrategi som man kan dra långt, jag måste fundera på vad man kan göra mer.

   Tack EG, ha det gott!

 2. Thomas Meldert skriver:

  Och en del säger dubbelt så lite när de menar hälften så mycket =)

  • Thomas skriver:

   Ja, faan vad jobbigt! Undrar hur de skulle uppfatta om jag sa hälften så lite? Jag vet inte själv vad jag menar med det.
   Tack Thomas, och ha det gott!

Leave a Reply