Gormenghast

Min vana trogen håller jag mig till många ämnen i taget. Jag har ju börjat skanna in mina gamla negativ och diabilder. Med undantag för bilden i det förra inlägget så har jag lagt tiden på de mest personliga bilderna, man tar hand om det värdefullaste först naturligtvis.

Jag har några fina bilder som tillhör “de personliga” som jag nog vill visa här men det får dröja ett tag. I stället vill jag visa en bild som är tagen av en okänd fotograf men som jag tycker är intressant:

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Mervyn_Peake.jpg

Jag visste vem som syns på bilden men när jag såg den blev jag förvånad. Är det någon som kan gissa när bilden är tagen?

Själv tycker jag att den kan vara tagen när som helst från c:a 1980 och framåt, men jag har fel med femtio år. Bilden på Mervyn Peake är tagen 1930! Jag är smått förvånad över hur tidsandan i bilder kan bedra och blir oerhört intresserad av att utforska mer om detta. Vad i bilden är det som vilselett mig?

Men det får vänta till senare. Först måste jag klargöra att jag inte är helt säker på att jag är felfri när jag lägger in den här bilden i min blogg, om man tittar på wikipedia under länken som står under bilden så kan man läsa varför.

Så varför visar jag en bild på Mervyn Peake? Jo, för att jag nyss upptäckt honom. Jag prenumererar på magasinet “SciFi Now” och de hade en flersidig artikel om denne författare, som bland annat skrivit en trilogi som heter “Gormenghast”

Det ordet finns någonstans långt bak i mitt minne, jag vet inte när eller hur det hamnade där men det är tillräckligt lockande för att jag vill veta mer. Just nu är jag nånstans mitt i min forskning, som troligtvis slutar i att jag beställer böckerna på Amazon:-) men jag stötte alltså på det här fotografiet och blev förbluffad. Hoppas nu också att författarskapet blir en lika spännande upptäckt.

Tags: ,

3 Responses to “Gormenghast”

 1. EG Westlund skriver:

  Gormenghast är namnet på det slott som spelar huvudrollen i romancykeln med samma namn. En berättelse som är i alla avseenden så besynnerlig att jag aldrig orkade läsa den i sin helhet. Men visst är den intressant, och en svår utmaning för läsarens fantasi. Den hade nog kunnat bli stilbildande (jfr The Lord of the Rings), men jag tror inte att den blev det. Den är lite för vildsint och svårtillgänglig, jag tror aldrig att den fick den där riktigt breda läsekretsen. Du är i själva verket den enda jag känner som intresserat sig för den.

  • Thomas skriver:

   Tack för info, roligt att vara lite unik:-) Jag har inte haft tid att forska vidare men i den där artikeln gjorde de faktiskt en jämförelse med Lord of the rings och de verkade tycka att Gormenghast hade vissa fördelar.
   Men tusan det här börjar ju likna en kameratest:-)
   Jag kan dock med glädje återgälda beskedet om den unika statusen, du är en av väldigt få personer som intresserar sig för min blogg:-) Det är jag väldigt glad för måste jag tillägga. Vad tror du om bilden på Mervyn förresten, tycker du att det är en typisk 30-talsbild?

   • EG Westlund skriver:

    Typisk 30-talsbild? Önskar jag kunde svara på den frågan. Jag vet inte riktigt vad som är typiskt för 30-talsbilder. Vad jag främst tänker på när jag ser bilden är kanske ett skådespelarporträtt fån en 40-talsfilm. Som “Casablanca”.

    Jag läser alltid din blogg, vilket jag inte brukar göra med bloggare som hoppat av Fotosidan. Men du måtte väl ha något att säga 😀 Det är i alla fall kul att utbyta tankar med dig, det gäller bevars inte alla bloggare.

Leave a Reply