BGP

Det värker i världens ekonomier, huvudvärk och magont, oro. BNP-ökningen pekar nedåt var man än tittar, vad kan man göra?

Jag tror att man kan mäta saker på ett annat sätt. Varför inte införa BGP, bruttoglädjeprodukten, summan av all glädje som alla invånare upplever under ett år. Sedan måsta man naturligtvis satsa på att öka denna BGP, men det tror jag är lättare än att öka den där BNP.

Man kan till exempel tävla i enduro, det är skitroligt:

Skitigt och roligt

Klicka på bilderna så blir de större.

Rasboloppet, 1980-talet

Att fotografera är också ett sätt att öka BGP. Bilderna ovan är tagna i upplandsskogarna någon gång på 80-talet, det är alltså ett par av de bilder jag skannat in på sistone.

Jag har använt TRI-X och tydligen en blixt också, det är mörkt i skogen på hösten, för det är på hösten som Rasboloppet körs. När jag ser de här bilderna blir jag nästan sugen att åka och titta på en tävling igen, det var så länge sedan sist.

Uppdatering 2013-07-22: Jag läser i DN att landet Bhutan använder något som de kallar “Gross National Happiness” samt att professionella ekonomer börjar tycka att BNP är gammalmodigt. Läs mer här.

Tags: , , ,

4 Responses to “BGP”

 1. EG Westlund skriver:

  Hör du till BNPs fiender? BGB är väl en god idé, men BNP behövs ändå, som ett mått på ekonomins hälsa. Därför är det poänglöst att klaga på BNP. Men kanske är det bättre att titta sysselsättningsnivån, den är också ett mått på ekonomins hälsa, fastän inte lika direkt. Men framför allt tror jag det behövs en lite stramare styrning av finansinstituten och finansmarknaden. Finansinstituten spelar rysk roulette med våra pengar, och det behöver vi faktiskt inte. Varför våra politiker sedan har varit släpphänta i frågan vet jag inte.

  • Thomas skriver:

   Kan BNP ha fiender? Det har jag över huvud taget inte ens funderat på, så jag är nog ingen sådan. Jag använder begreppet BNP som referens när jag föreslår mitt eget mått BGP, fast det hela är ju på skoj förstås. Å andra sidan har jag aldrig hört talas om att man intresserat sig för befolkningens glädje, vilket kanske är ett stort misstag. De mer världsliga misstagen som du berör får någon annan bekymra sig över, jag tänker fortsätta producera smörja till min blogg:-)

   Tack EG, ha det gott!

 2. Jan Bernhardtz skriver:

  Den undre bilden tycker jag är skitbra. Ser ut att vara ett fordon med tillhörande förare, som tar sig upp ur underjorden. Kanske för att bättra på BGP eller ännu hellre NGP (nettoglädjeprodukten) efter att ha skalat av alla tråkigheter och vi upplever den sanna livsglädjen.

Leave a Reply