En fröjd att se andra jobba!

Håller du med? -Visst är det både intressant och behagligt att se på när någon annan jobbar.

Om man står för länge och tittar riskerar man glåpord och blir sedd som en latmask. Men är man det? Den lutheranska ryggmärgsreflexen talar om för oss att så är det, om man har tid att titta på någon annans arbete så är man lat och onyttig.

Här pumpas det.

Här pumpas det.

(Bilden ovan har jag ”stulit” från Karlshamns kommun.)

Jag funderade på den här fascinationen över andras arbete. Är det verkligen lathet som är drivkraften?
-Frågan är nästan en oxymoron, lathet är väl mest frånvaro av drivkraft.

Nä, jag tror att vi tittar av nyfikenhet. Vi vill veta vad som görs och hur det går till. Inte för att jag kan tro att jag någonsin behöver stå med gasmask vid ett steampunkmonster men likväl skulle jag stå och glo på situationen ovan.

Att samla kunskap är en inneboende drivkraft hos oss alla. Det kan se ut som att vi latar oss men så är det inte.

Tags: , ,

One Response to “En fröjd att se andra jobba!”

  1. EG Westlund skriver:

    ”Jag älskar arbete. Jag kan titta på det i timmar utan att ledsna.”

    Fritt citerat efter Jerome K. Jerome: Tre män i en båt.

Leave a Reply