Blå pennan går i skolan

Alla som haft träslöjd i skolan vet vad en tving är. Kanske man också vet hur man använder en sådan, den är till för att hålla ihop saker som inte vill vara tillsammans medan limmet torkar. Sedan är sakerna tillsammans vare sig de vill det eller inte.
(Så egentligen är limmet också en tving, men det kallas lim -jag vet inte varför)

Nu är träslöjdslektionen över, nu ska vi ha svenska. Tving är ett substantiv, som jag tror har fött ett verb: tvång. Det är inte alla substantiv som kan skryta med det, kolla på dator, bil, gevär, kastrull, med flera. För att vara snäll valde jag saker som kan räknas som verktyg, precis som en tving, men de kan lika lite som TV, landå, dartpil och recept föda ett verb.

Säg efter mig: Det är inget tvång att använda en tving i träslöjden men du är tvingad att få ihop dina träbitar på något sätt om du ska få godkänt i kursen. Fast läraren får inte använda tvång för att du ska använda en tving.

Sådär! Nu är du snart godkänd i svenska också.

Tags:

2 Responses to “Blå pennan går i skolan”

  1. EG Westlund skriver:

    Fast jag tror inte riktigt på din härledning! Grundordet är nog snarast “tvinga”. Ur det har fötts tvång och kanske även tving. Och tvång är ju också ett substantiv.

  2. Thomas skriver:

    Du har nog mer rätt än mig, jag förstår inte hur jag kunde få tvång till ett verb. Det kanske är dags att repetera lite….

    Tack EG, och ha det gott!

Leave a Reply