©Terra Oxygen inc.

Terra Oxygen är ett fikitivt företag som bildades i min fantasi efter det att några andra hjärnspöken misslyckats med att patentera det västerländska alfabetet.

-Jag blir så trött på detta ”skyddande av intellektuell egendom”, som jänkarna kallar det. Hos oss pratar vi om upphovsrätt och det är väl ungefär samma sak.
Vad är intellektuell egendom? Mina tankar? Får jag tänka likadant som någon annan utan att betala för mig?

Som fotograferande människa blir jag dessutom bonusfrustrerad över att alla bilder jag lägger ut här i princip är allemansrätt, att hitta alla eventuella ”lånare” och få dem att göra rätt för sig enligt jänkarnas metoder är omöjligt om man är en (1) vanlig människa. Men, Whiskey Tango Foxtrot… jag är en generös själ.

Jag hoppas dock att jag hinner dra mitt sista andetag innan någon får rätt att bestämma över planetens syremolekyler. Se här hur ett avtal kan se ut idag:

All content in this bundle is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License. By accessing the content or using it in any way, you accept and agree to be bound by the terms of this license.

Detta kan man läsa när man väl har ”accessat content”, för sent att ångra sig alltså.

Nu är det här exemplet ändå lindrigt eftersom det gäller Creative Commons (CC) men gränser flyttas hela tiden. Terra Oxygen skulle knappast vägra mig att andas men de skulle mycket väl kunna ta sig rätten att kartlägga mig som konsument eller terrorist eller annat om jag likt exemplet ovan ger dem medtycke när jag eventuellt drar mitt första andetag av deras patenterade syremolekyler.

Sådär, nu har jag gnällt av mig. Texten i exemplet hör till en satellitsimulering som jag laddade ner, jag tror ändå att det var värt att gå med på villkoren…här ska simuleras!

Tags:

One Response to “©Terra Oxygen inc.”

  1. EG Westlund skriver:

    Det där begreppet ”intellektual property” uppfanns av någon amerikansk politiker som ett led i arbetet att öka lagskyddet för allt möjligt som stora amerikanska företag ägnar sig åt. Jag tycker själv att det är ett motbjudande uttryck. Lagstiftarna har skapat hinder för utveckling och kreativitet med hjälp av dessa juridiska konstruktioner, och det var ju aldrig meningen med upphovsrätts- och patentlagstiftning. Men de som har pengarna har också makten.

Leave a Reply