Påminn mig, det var så länge sedan

Det här med att Jesus led för våra synder. För det var väl så? Han led i vårt ställe för att vi hade syndat?

Gjorde han det för att vi skulle slippa lida därefter? Jag har verkligen dåliga kunskaper om det här, trots att skolämnet hette “Kristendom” när jag var barn. Men mina betyg var förstås inte på topp i det ämnet…

Men om det var så, att han led i vårt ställe, för att vi skulle slippa. -Varför är det då så många som ändå väljer att skada sig själva, eller rent av ta sitt eget liv? Gjorde han ett dåligt jobb?

Självskador är som jag ser det ett fysiskt lidande som man väljer för att lindra ett ännu smärtsammare osynligt lidande. I förlängningen av detta resonemang blir ett självmord den slutgiltiga lösningen på lidandet.

Jag har svårt att få det lilla jag uppfattat av bibelns budskap att gå ihop med allt lidande jag ser runt omkring mig. Antingen bör jag gå om grundskolans kristendomslektioner eller så funkade inte Jesuspenicillinet på mänskligheten.

Om någon vill ge mig en tutorial angående detta så är det välkommet.

Tags: ,

2 Responses to “Påminn mig, det var så länge sedan”

 1. Ernst G Westlund skriver:

  Ojoj, det där är ett stort och rätt svårt ämne. Säger jag som växte upp som katolik. Men man måste skilja mellan Jesus som möjlig historisk verklighet och berättelsen om Jesus, som ju är en legend. Vad jag förstått anser religionspsykologerna att legenden är ett svar på behov som människor har. Jag tänker på vad de säger i den mycket liberala United Church. Det viktiga är inte det historiska skeendet utan hur du upplever berättelsen i ditt hjärta. Fast den ståndpunkten lär du inte få påven att ställa upp på.

  • Thomas skriver:

   Att det är ett stort ämne lär nog påven hålla med om, fast han kanske inte tycker att det är så svårt 🙂
   Tack EG, ha det gott!

Leave a Reply