Man lyckas inte alltid

Jag tar sällan bilder med blixt, det är så svårt. Men i kväll övade jag lite, sådant ger färdighet sägs det.

Och visst blev det en hyfsad bild, men vad kan man tro? -Skärpan hamnade fel! Så därför blir det bara en liten bild i bloggen, då syns inte felet så mycket:

Vá eré om?

Jag håller fortfarande på att laborera med Lightbox-pluginen till WordPress, så den här bilden är infogad nästan som vanligt. Fast jag hittade en kryssruta att klicka ur så kanske jag slipper fenomenet med bildsidor som har kommentarsfält.

Ibland vägrar WordPress att låta mig förhandsgranska och så är det med det här inlägget, så nu publicerar jag så får vi se hur det blev.

Tags: ,

11 Responses to “Man lyckas inte alltid”

 1. Anna skriver:

  Du har rätt..Bilden är hyfsad..Nä förresten du har fel. Den är jättebra!!! Verkligen. Jag kan förstå att det stör dig att skärpan inte hamnade riktigt rätt..men:-)/Anna

 2. Ernst Göran Westlund skriver:

  Ett väldigt fint kattporträtt. Är det i meterförstoring som det är oskarpt? 😀

  Om man vet hur man gör så är det lätt som en plätt att installera lightbox. Tala om vad du har för problem så kanske jag kan hjälpa dig!

  • Thomas skriver:

   Tack EG, det är inte så fruktansvärt oskarpt men i dubbla den här storleken så syns det.

   Mitt problem är först och främst den dåliga dokumentationen. På ett ställe står det att man bara ska packa upp zipfilen i plugins-katalogen och sedan aktivera inne i wordpress, det har jag gjort utan resultat. På ett annat ställe står att man ska lägga till ett par rader i header.php, men exemplet har en annan katalogstruktur än vad jag har, och ett par filnamn som jag saknar, så jag försöker lista ut hur jag ska modifiera.
   Men det värsta är att inget exempel tar upp hur man lägger till bilderna med wordpress inbyggda uppladdare, som skapar en hel del kod runt bilden. Var ska man peta in rel=”lightbox” någonstans? Dessutom trodde jag att det skulle funka mer sömlöst, så att jag inte ska behöva editera html-koden i mina inlägg.

 3. Ernst Göran Westlund skriver:

  1. Det finns en fil som heter header.php. Den ligger i mappen wp-content/. Jag tror att du använder temat default. I den filen ska följande rad finnas:

  Det gör den antagligen redan, för det är mer eller mindre standard, och den ingår normalt i defaulttemat.

  2. När lightbox är aktiverad behöver du inte tänka på något mer. Nya bilder som du lägger in får automatiskt rel=”lightbox” inlagd i bildadressen.

  Kanske bäst att säga att det är lightbox 2 du ska använda. Kanske du blivit förvirrad av dokumentation för äldre lightbox-versioner?

  Om du inte har WordPress 3 kan du börja med att uppgradera. Det görs också automatiskt från Dashboard-menyn.

  Nu vet jag inte riktigt hur bekant du är med WordPress. Men om du är administratör för din egen sajt så kan du välja Plugins i Dashboard-menyn och kontrollera att Lightbox är installerad och aktiverad. Det verkar som om du själv hämtat en zipfil och packat upp den i katalogen, men det är alldeles onödigt. Du väljer Add new under Plugins, letar rätt på Lightbox 2 och väljer den för installation, sedan sköter det sig självt.

  Som du ser är det vissa nyckelfrågor här:

  a) att du är administratör för din WordPress-sajt

  b) att du har WordPress 3 rullande (Lightbox 2 funkar med tidigare versioner också, men som princip ska du alltid uppgradera till den senaste versionen, bl a av säkerhetsskäl)

  c) att du har installerat och aktiverat Lightbox 2; görs enklast med den automatiska Plugin-installationen i WordPress.

  Har detta varit klargörande? Om inte så återkom.

  • Ernst Göran Westlund skriver:

   Nu har jag kollat lite på sin sajt. Såvitt jag kan se har du den nödvändiga koden i headern (1 ovan) och lightbox 2 installerad och aktiverad. Om du laddat upp denna bild eftr det att du installerat Lightbox, så har du angivit fel parameterar för själva bilden.

   Jag lägger en WordPress-editor-manual i egw-mappen på dropbox. Där kan du läsa hur man ska sätta bildparametrarna.

 4. Lisa skriver:

  Underbar! Skit i skärpan……..det är bilden som räknas och den är Underbar!
  /Lisa

 5. Johan skriver:

  Katten är svåra att fånga på bild. Eller nja, de är svåra att få skarpa (de enda skarpa fotografier jag har på mina katten är från när de sover, hehe). Jag tycker att du lyckas fånga katten i ett bra ögonblick.

 6. Susanne skriver:

  Så härlig och fin bild på missan!!! Skärpa är inte allt – tro mig, jag är Sima-användare! 😉

Leave a Reply