Höstens kurskataloger är här

De har följt mig så länge jag kan minnas, kurskatalogerna från ABF, Medborgarskolan, Studiefrämjandet och allt vad de heter. En grundsten i modern svensk kultur.

Som all annan kultur är de föränderliga. Jag skulle väldigt gärna vilja titta i en gammal katalog från min barndom, för att se hur de har förändrats.
En förändring har jag dock upptäckt ändå, det handlar om språk.

De ”klassiska” (eng, fr, sp, ty, it) språken har man alltid kunnat läsa. Men allteftersom världen har krympt upptäcker vi nya språk, och får behov av nya språk.

Japanska, som har kommit till oss genom manga och anime. Det är främst ungdomar som lär sig detta har jag förstått.
Thailändska, troligtvis för att Thailand har blivit ett så populärt turistmål. Jag tror inte någon lär sig språket för att samtala med de bärplockare som årligen kommer hit för att jobba.

Polska, ryska, persiska, serbiska, kroatiska, det tror jag däremot att många vill lära sig för att kunna prata med alla som kommer hit för att arbeta och bo här. Säkert vill en och annan svensk speciellt lära sig hur man säger ”jag älskar dig”.

Och skulle man inte har någon att öva den frasen på så har studieförbunden lösningen på det också: Snigelkurser!

Förlåt, singelkurser ska det vara. När jag var barn fanns nog inte uttrycket ”singel”, om man inte pratade om någon sorts grus förstås. Tiderna förändras alltså, och kurskatalogerna med dem. Jag undrar ivrigt vilka kurser de kommer att erbjuda om trettio år.

Medborgarskolan ger en liten föraning om det, de erbjuder en kurs i Klingon. Star Trek-nörd som jag är kan jag inte låta bli att jubla över detta. Framtiden verkar lovande!

Nu över till bilder. Av en ren händelse har jag plåtat lyftkranar, en gång med mobilen och en gång med en bättre kamera. Jag håller hemligt vilken som är vilken, det får bli en gissningslek.
Samtidigt blir det ett nytt test på hur jag lyckats med lightbox-pluginen i bloggen, här kommer de:

Åååååhej!

Teamwork

Och gissa vad glad jag är nu! Det går att klicka på bilderna för att se dem i stort format, och allting skedde helt automatiskt!

Min pappa körde lyftkran när han jobbade. Kanske det inte är någon slump att jag lägger märke till sådana. Några gånger fick jag sitta med i maskinen, det var ett äventyr för en liten grabb.

Jag bläddrar i kurskatalogerna, men någon kurs för att lära sig köra lyftkran finns inte. Man ska väl gå på något gymnasium för det, fast det vet jag att min pappa inte gjorde. Hur det gick till när han lärde sig vet jag tyvärr inte, men jag antar att de formella kraven inte var så strikta på den tiden.

Tags: ,

2 Responses to “Höstens kurskataloger är här”

 1. Ernst Göran Westlund skriver:

  Det är väl bra att de ger kurser i klingonplockning! 🙂 Men jag undrar vad de få lära sig på singelkurser? Singla slant?

  Vad beträffar lyftkranarna så är ju saken intressant. Vad klarar en enkel kamera jämfört med en mer avancerad? Jag gissar att Åååhej är mobilkamerabilden och Teamwork tagen med den bättre kameran. Om jag har fel så tallar det ytterligt väl om mobilen, och inte så väl om den riktiga kameran 🙂

  Nu funkar din Lightbox perfekt, jättekul!

  • Thomas skriver:

   Ha, ha, ha… Skämta inte med en Trekkie!
   Men jag måste erkänna att jag också skämtat om -klingonsylt 😐
   Jag törs inte gå på någon singelkurs så det förblir okänt vad de sysslar med där.

   Du har rätt om bilderna, Teamwork har kostat betydligt mycket mer att knäppa. Eller uttryckt på annat sätt, den är tagen med en Leica. Lightbox däremot var gratis och funkar utmärkt numera, många tack för tipset!

Leave a Reply