Verkligen

Det har turistats mycket i Sverige detta år, såg jag i en artikel i SvD. Må så vara, det roliga med artikeln är att jag upptäckte ett nytt statligt verk: Tillväxtverket. Det låter lite kul, eller hur? Jag tyckte det var så roligt att jag måste blogga om det.

Den här sidan listar många statliga verk och myndigheter, men de har missat Tillväxtverket. Däremot kan man hitta Rymdstyrelsen, det låter ju som något ur barnprogrammen på TV, “Här styr vi över rymden, så att allt går rätt till.” Alldeles intill varandra i listan ligger Banverket och Barnombudsmannen, jag undrar vad som skulle hända om man flyttade det lilla r:et så att de fick heta Barnverket och Banombudsmannen?

Ekobrottsmyndigheten, som inte bryr sig ett dugg om stulna ekologiska potatisar. Migrationsverket, som säkert inte haft det speciellt jobbigt på emigrationsfronten de senaste hundra åren. Pliktverket…jag kan inte sluta förundras över namnsättningen på alla dessa verk.

I listan finns dessutom något med ett klart och tydligt namn: Nämnden för hemslöjdsfrågor. Men jag undrar riktigt mycket varför dessa frågor har en egen nämnd? Det kan förstås vara täckmantel för en hemlig verksamhet. -Om det här blogginlägget försvinner eller om jag plötsligt slutar blogga så vet ni att de inte sysslar med hemslöjd 🙂

Jag tror att jag startar ett viktigare verk, ett för fotografi. Låt oss kalla det för Bländ(ar)verket. De behöver inte syssla med något, de kan vara helt obemannade faktiskt, men de kan ge lite tyngd åt fotografi som kulturyttring. Här kommer de första officiellt förverkade bilderna:

Brittsommarmorgon

Solens parallella strålar är inte parallella, varför det?

Tags: , ,

4 Responses to “Verkligen”

 1. Lena Eriksson skriver:

  Hej!
  Första bilden gillar jag verkligen…där du fått med några rektanglar…och så morgondiset..
  Kan inte bli så mycket bättre!
  Bra start en morgon, eller hur?

  • Thomas skriver:

   “Don’t be a square!” 🙂 Men jag vet ju att du gillar sånt, med all rätt. Det var en riktigt härlig morgon, synd bara att det var jobbet som var resans mål 🙂

   Tack Lena!

 2. Ernst Göran Westlund skriver:

  Vad jag kanske saknar är Själva verket. Men kanske något sådant inte behövs nu när vi har Bländverket.

  Jag gissar att paradoxen med solstrålarna beror på att ljuset silas genom små öppningar i lövverket, så att det sprids ut. Som i en i en knappnålshålkamera.

  Jag antar att de bleka färgerna i bilderna är resultatet av efterbehandling.

  • Thomas skriver:

   🙂 Om det finns ett verk för namnsättning så har de ju missat den givna!
   Det var en bra förklaring på solstrålefenomenet, nån sorts diffraktion alltså. -Jag har googlat mig galen på detta utan att hitta någon förklaring, eller ens en undran. Att folk kan förbise en så viktig fråga 🙂 Tack för tipset, jag ska forska vidare.
   Efterbehandlingen är av den svagare arten, justering av hög- och lågdagrar och en försiktig förstärkning av kontrasten. Men det var mycket dimma den morgonen, jag gissar att den bleker bort färgerna ganska mycket.

   Tack EG, ha det gott!

Leave a Reply