Nätneutralitet

Nu tänker jag bli allvarlig, gå ifrån mitt fritidsintresse och komma in på -mitt fritidsintresse 🙁 Det kan bli så när man engagerar sig för mycket i allting…

Vet ni vad begreppet nätneutralitet innebär? Det är din (självklara?) rätt att komma åt all offentlig information på internet. Såklart är inte allting offentligt även om vi kan se att det finns något att komma åt. Många saker måste man betala för eller vara medlem i en grupp för att få komma åt. Men det mesta är offentligt, man vill nästan tvinga dig att ta del av det.

Ett exempel där nätneutralitet inte gäller är Nordkorea. Där bestämmer landets styrande vad befolkningen får komma åt, om de överhuvud taget får använda internet. I Sverige skulle en begränsad nätneutralitet kunna innebära att din internetleverantör hindrar dig från att surfa till en hemsida som konkurrerar.

“Konkurrerar”, i extremfallet skulle du inte kunna surfa till telias hemsidor om du är kund hos telenor. Men där är vi nog inte förrän om tio år om ingen säger ifrån. Det börjar på ett subtilare sätt.

Varje internetleverantör vill ha så många kunder som möjligt, eller i klarspråk: Tjäna så mycket pengar som möjligt. De sluter avtal med oss kunder, men inte bara med oss. De kan också sluta avtal med innehållsleverantörer, som de stora dagstidningarna, TV-kanalerna (SVT undantaget gud ske lov) samt film- och musikmediakanaler. Ett diskret meddelande om att “Du kan inte nå denna sida” börjar dyka upp lite då och då när du surfar.

Om du vill ha ett exempel så besök http://www.hulu.com En väldigt populär site i USA där man kan se TV-serier bland annat.

Det finns såvitt jag vet inget som hindrar att din internetleverantör redan idag begränsar din tillgång till information på internet, vilket skulle kunna ligga i din leverantörs intresse (vinstintresse). Inga lagar reglerar detta utom konsumentköplagen, där du som kund går med på de villkor som leverantören erbjuder.

Jämför med vägnätet: Du betalar fordonsskatt, och en massa annan skatt, för att kunna köra på vägarna. Vad skulle du tycka om att alla vägar till Öland blev avstängda för att Borgholms kommun blivit osams med vägverket?

Nätneutralitet är en viktig sak, som vi måste slå vakt om. Och det är en global fråga, kablarna löper runt hela klotet.

Las Vegas, kapitalneutral.

Tags: , , ,

4 Responses to “Nätneutralitet”

 1. Ernst Göran Westlund skriver:

  “Nej, mitt hjärta har ej val”,
  säger Frida.
  “Nej, mitt hjärta har ej val i denna nöd!
  Jag vill vara neutral”,
  säger Frida,
  “Jag vill vara neutral intill min död.”
  Hon kan luta sitt huvud i handen tyst för sig
  och skåda vilda scener på krigets fjärran stig:
  Hopar myllra utan tal
  för att strida…
  Nu en by ser hon brinna ned, så röd!
  “Jag vill vara neutral”,
  säger Frida.
  “Jag vill vara neutral intill min död.”

  Birger Sjöberg: Fridas Neutralitetsförklaring

  • Thomas skriver:

   Den kände jag inte till, en fin dikt. Tack!
   Jag har lite svårt att översätta den till det jag skriver om dock, men det kanske går om jag funderar en stund till.

   Ha det gott EG!

   • Ernst Göran Westlund skriver:

    Sambandet med dina tankar kring nätneutralitet är förvisso svagt! 🙂

    Men av någon anledning kom jag osökt att tänka på den där dikten i alla fall.

    Är du för ung för att vara bekant med Birger Sjöberg och Fridas visor? Säkert har du i alla fall någon gång hört den mest berömda: “Den första gång jag såg dig, det var en sommardag”.

    Här har du dem allesammans:

    http://runeberg.org/fridbok1/

    • Thomas skriver:

     Tack för länken! Visst har jag hört en del av Birger Sjöberg, åtminstone i skolan. Men Just den där var okänd för mig.
     Trevlig helg!

Leave a Reply