Review, Fotografiska & Mitt Stockholm

Jag var på Fotografiska (museet) idag, en perfekt dag att gå dit när de flesta är upptagna med julbestyr.

Dragplåstret för dagen heter Lady Warhol men den traskade jag snabbt igenom. En radda likartade bilder på Andy Warhol tagna när han var som hetast, det känns som att man bara velat exploatera kändisskapet.

Utställningen Fashion är kanske den som lockar mest folk, mode och modebilder drabbar ju oss dagligen och alla har väl någon gång stannat upp inför en modebild som fångat intresset. Vackert kan det vara, och konstigt. Jag hittade tre riktigt bra bilder som jag fullständigt älskade.

Men vad som är bra beror ju på vilket perspektiv man har när man tittar. Jag gick länge och försökte begripa vad fotograferna haft för idéer när de gjort bilderna. Att sälja kläder har helt klart inte varit målet alla gånger, i så fall skulle väl åtminstone ett klädesplagg vara med i bild?
Jag korsade väg med en guidad grupp ett par gånger och fick höra vad guiden berättade om bilderna. Förstås måste de promota sin egen utställning, men maken till fjäsk har jag sällan hört. Minus för detta.

Bilderna skriker attityder, men man måste ofta gissa vilken attityd det rör sig om och man kan gissa hej vilt med samma chans att ha rätt. Dekadens skiner igenom här och där och jag ser hur skickligt modeindustrin har skapat sin egen värld där de lever. Och det är väl inte bara i bilderna de lever ut fantasin, om man ska döma av vecko- och kvällspressen så jobbar de heltid med sin image.

Så vi har vår bild av “Fashion” och det tror jag de flesta är nöjda med. Om tre år kan vi kanske se en ny utställning på samma tema. Nya bilder, men troligtvis förvillande lika.

Till sist kommer jag till orsaken att jag gick på Fotografiska idag. Lokaltidningen “Mitt i” har haft en fototävling i höst. Alla som får tidningen i brevlådan (det är en gratistidning) fick delta och temat var “Mitt Stockholm”. En kamera som förstapris men framför allt skulle 300 utvalda bilder ställas ut på Fotografiska.

Under några veckor publicerades inskickade bidrag i tidningen och den sjunde december var det dags att tillkännage en vinnare och 299 utställare. Jag hade skickat in ett bidrag men inte kommit med i utställningen så nu var jag mycket nyfiken på hur min konkurrens såg ut.

Döm om min besvikelse när jag såg “utställningen.” Tio bilder printade i 30×40 satt på väggen, resten av bilderna gick som bildspel på tio skärmar runt om i lokalen. Det var många bra bilder, det verkar finnas en enorm mängd duktiga fotografer och en ännu större mängd bra bilder. Jag fick veta att det skickats in c:a 4500 bilder till tävlingen.

Så min tanke blev att här utvärderar jag egentligen juryns urval. Jag håller med denna (okända) jury till ungefär 50% Jag gillade alltså (mycket) ungefär hälften av bilderna. Men varje bild visades bara femton sekunder, en bedrövlig presentation och en skymf mot fotograferna. Det tog mig drygt en timme att titta igenom alla bilder, jag var tvungen att titta på varje skärm eftersom de hade delat upp dem i grupper. Det går rykten om att bilderna ska sammanställas någonstans men överhuvud taget är det tystnaden som härskar kring denna tävling.

Nu är jag inte alls lika besviken över att min bild inte blev utvald av juryn, jag tror att jag skulle blivit ännu mer besviken om den blivit utvald, när jag ser vad det blev av det hela. Jag tyckte att min bild var riktigt bra men nu när jag sett de 50% som jag gillade så har jag fått kontakt med marken igen 🙂
Här är min bild:

T-banestation, Gamla Stan

Jag har nu än en gång bestämt mig för att aldrig mer skicka in en bild för godtycklig hantering, vi får se hur länge den föresatsen håller…

God Jul !

.

Tags: , , ,

4 Responses to “Review, Fotografiska & Mitt Stockholm”

 1. Anna skriver:

  Vilken otroligt bra bild!! HELT suverän! Å sååå fin!! Nej, jag överdriver inte.
  Ha en fortsatt fin jul!

  /Anna

 2. Thomas Meldert skriver:

  Perfekt tajming. Den borde ha blivit utvald (säger jag som inte sett alla och som blev refuserad fyra gånger)

  • Thomas skriver:

   Ja, ibland ska man ha lite tur med avtrycket. Så du sände också in bilder? Någon borde blivit utvald tycker jag (utan att ha sett dem:-)

   Tack Thomas , ha det gott!

Leave a Reply