Gripen pilot fick medalj

Morgonens nyheter:

 • En gripenpilot som flugit omkring ovanför Libyen har fått medalj.
 • En särskrivande rubriksättare har arresterats av språkpolisen.

Som vanligt allt från obekräftade källor.

Tags: ,

3 Responses to “Gripen pilot fick medalj”

 1. EG Westlund skriver:

  Så här ska det se ut: Gripen Pilot fick Medalj

  I Nordamerika får de lära sig på universiteten att strö in versaler i rubrikerna. Jag är så van vid det nu att jag ofta gör det själv. Det är så onödigt, det var en vana som utvecklades av tidningssättare på 1800-talet, bara för att de inte hade tillräckligt med typer för att sätta snygga rubriker. Man tager vad man haver.

  Nu gäller det bara att hitta något bra exempel på felanvändning av semikolon. Det felanvänds så ofta att en del språkvårdare anser att man bara ska glömma att det finns.

  • Thomas skriver:

   Jag kommer att tänka på programmering, en aktivitet som absolut inte bygger upp känslan för språk (människospråk alltså.) Där kan en konstruktion som traverseDirectoryFromBeginning(dir) vara exempel på något snyggt och läsbart, semikolon är också flitigt använt.
   Själv använder jag semikolon lite oftare numera, har väl tröttnat på komma. Jag använder det säkert fel men när man skriver vanlig text kan man klara sig förvånansvärt länge innan någon klagar på syntaxfel, till skillnad från när man kompilerar programkod…

   Tack EG; ha det gott! /Thomas

   • EG Westlund skriver:

    Om du använder semikolon fel blir du arresterad av språkpolisen!

    Själv betraktar jag semikolon som en “liten” punkt. Det delar av mellan två satser som ett dike, medan punkten skapar en djup klyfta. Komma binder ihop, liksom kolon. Om man vill ha ett alternativ till komma, är tankstreck det bästa. Det korta tankstrecket ska det vara: – ; inte bindestreck: -; och med space före och efter. På engelska används i stället det långa tankstrecket: —, utan space på sidorna.

    Kristallklart, eller hur? 🙂

Leave a Reply