Många bollar i luften

Jag var på intervju häromdagen. Eftersom jag jobbar som konsult har det blivit många intervjuer genom åren, varje ny kund vill ju träffa ett gäng konsulter för att sedan välja den de tycker bäst om. Ganska ofta gillar de mig, så blev det den här gången också.

En standardfråga som jag inte fick den här gången är “kan du hålla många bollar i luften?” Det är en av de klyschigaste frågor jag vet. Min erfarenhet av människor som kan “hålla många bollar i luften” är att de gör det, jämt och ständigt. Så, frågar man sig, hur många fler bollar kan man kasta på den här personen? Troligtvis ingen, eller högst en.
Om du kan jonglera, på riktigt alltså, så gör du det helst med så många bollar du klarar av, annars blir det tråkigt. Om du klarar tre så kör du med tre, endast två ger ingen utmaning och ingen övning.

Därför tycker jag det är meningslöst att fråga den där klyschiga frågan, personen i fråga har säkert fullt upp ändå och man får vara glad om han klarar av det man vill att han ska göra.

Själv klarar jag tre bollar cirka femton kast innan jag tappar en av dem, men det är ju inte sånt jag ska hålla på med på jobbet.

Bara en boll i luften

Tags: , ,

2 Responses to “Många bollar i luften”

 1. EG Westlund skriver:

  Frågar dom inte om du är stresstålig också? Och så borde dom fråga om du är duktig och effektiv etc. Visst ja, om du kan leverera, det är viktigt 🙂

  Själv jobbade jag som konsult i nästan 30 år. Jag uppskattade den relativa friheten i den tillvaron, men var ganska dålig på säljarbetet. Vi klarade oss ändå (jag hade firman ihop med min fru), men inkomsterna kunde ha varit bättre.

  • Thomas skriver:

   Faktiskt inte, den här gången var det bara relevanta frågor om det aktuella uppdraget. Och en lite ovanlig fråga: “Är du duktig på att dokumentera?” Men de var som sagt nöjda med mig så på måndag börjar jag.
   Som anställd behöver jag inte ragga kunder, det gör säljarna, det är bara vid intervjuer som man sätts på prov.

   Tack EG, ha det gott!

Leave a Reply