App app app!

Det här inlägget är en typisk “override” eller “outrank”, mer om det senare.

När jag var barn fick man ibland höra den där frasen, “App app app”, den betydde att man skulle hålla fingrarna borta och hördes när just dessa fingrar närmade sig något som man ville känna på.

Idag kan det betyda något helt annat: En färgglad ikon i din telefon, eller som rubriken antyder, tre ikoner. En app motsvaras av en ikon i telefonen men är egentligen ett program som du kör i telefonen för att göra något. Instagram är ett exempel, ett program som låter dig ta en bild och, om du vill, snitsa till den lite för att slutligen ladda upp den till allmänt beskådande och kommenterande.

Egentligen är jag på väg att skriva om Gnestaplanket, ett höjdararrangemang som hittills leder över stockholmsplanket med 2-0. Det handlar om fotografi alltså.

Men av någon anledning fick jag ett mail från buzztouch, ett amerikanskt företag som låter folk göra egna appar (till telefoner alltså) utan att man behöver kunna något om programmering.
Jag kan lite om programmering men blev intresserad, till den grad att jag måste skriva om denna tjänst på nätet omedelbart. En override alltså, eller outrank om man håller sig till mer militära termer.

Tydligen är det skitlätt att skapa en app med denna tjänst, kanske jag testar den och meddelar resultatet någon gång. Men det som verkligen triggade mig var ett exempel på vad som gjorts med den. Hör här:

“The App is free and tentatively called ‘shake-n-save’. It’s an app provided by a local chain of sub shops and it features a 3D roll of two six-sided dice. The resulting number (21 possible combinations) corresponds to a particular in-store promotion. So, let’s say the user gets to the store with their app in hand, shakes the phone and the dice reveal a five and a six. Maybe a five and a six equal 11% off the total order during that visit. If they opt to share the fact that they are at the restaurant through their social media outlets (Facebook / twitter) they earn a second chance to roll. The second roll might be double sixes (boxcars) which equals a free sandwich.

Any particular result is good for the corresponding offer for 30 minutes and once a user rolls, they cannot roll again for 12 hours.”

Det har inte ett dugg med programmering att göra och det är precis det som är så bra. Tack vare en bra tjänst på nätet har någon snillrik person kunna frigöra sig från tekniken och i stället låta tanken löpa fritt, för att sedan verkställa idén. -Jag gissar att upphovsmannen har haft Las Vegas i tankarna 🙂

Nästa inlägg borde handla om Gnestaplanket, eller kanske om en Gnestaplanket-app?

Tags:

One Response to “App app app!”

  1. EG Westlund skriver:

    Jag gissar att sub shop = submarine shop = smörgåsaffär där man säljer runda mackor gjorda av på längden kluvna baguetter. Eller så säljer man u-båtar? 🙂

Leave a Reply