Ignorance is bliss

En författare som fångat mitt intresse är Alastair Reynolds. Han skulle väl kallas astronom i journalistmedia eftersom han är bildad i ämnet och har arbetat i branchen. Men för mig är han SciFi-författare och den bilden är jag inte ensam om.

Här håller han ett föredrag (jag har inte tittat färdigt på det ännu) där han bland annat förklarar de enorma avstånd som finns. -Det där lät som ett konstigt påstående, ”de enorma avstånd som finns.” Kanske man hellre ska tala om de korta avstånd vi rör oss med här på jorden, i jämförelse med resten av verkligheten.

I vilket fall så funderade jag på fotoner. De flesta av dem har ju faktiskt evigt ”liv”, det upptäckte jag genom att lyssna på Alastair. De färdas från avlägsna galaxer i hundratusentals år utan att få den minsta rynka eller gråa hår. Tänk vad vi människor borde avundas dem, vi har ju fantiserat om odödlighet och evigt liv så länge vi kan minnas och säkert långt innan dess.

Det är ju skillnad på fotoner och människor förstås. Vi antar att de inte funderar så mycket på livet utan bara susar fram genom kosmos helt obekymrade om både historien och framtiden.

Tur är väl det, ur ett människoperspektiv alltså. För vem skulle vilja färdas i fyrahundratusen år för att landa på min näthinna och sedan… ja, vad tusan händer? Färden är slut i alla fall och i bästa fall såg jag något vackert som jag minns tills jag dör, ett antal årtionden från nu men knappt en nanofjärt i jämförelse med fotonens livstid. Nog skulle man vara besviken som foton? Men å andra sidan bryr man sig nog inte så mycket när man slutat sin resa i livet.

Nu börjar det kännas att sommaren tar slut, jag lyssnade ängsligt efter svalorna idag. Hade de redan flyttat? Men till sist hörde jag deras svirrande och tänkte ”ännu finns det lite sommar kvar.” Och jag har fångat upp många fotoner på min näthinna, nästan alla bara åtta minuter gamla.

Så här ser Alastair ut:

Mr SciFi, Alastair Reynolds

Tags: ,

One Response to “Ignorance is bliss”

  1. EG Westlund skriver:

    Jag har en vän i den lokala fotoklubben som har en gränslös tilltro till människans uppfinningsrikedom. Han är en smula till åren. Häromsistens när jag träffade honom sa han med ett glatt skratt: ”Snart kommer de med ett piller som ger evigt liv. Det kommer ut på marknaden två månader efter min död!”

Leave a Reply