Hari Seldon finns!

För de som läst Asimov:s stiftelsetrilogi är det här spännande saker: Spå framtiden med “big data.”

Hari Seldon är ju en huvudfigur i Asimov:s verk. Med något som kallas psykohistoria kan han förutspå att galaxen kommer att hamna i elände om inget görs, och de tre böckerna handlar om hur man försöker undvika katastrofen.

Det som DN:s artikel (se länken) handlar om är nästan precis samma sak, fast i mindre skala. Man håller sig på jorden men har förutspått en hel del intressanta saker, enbart genom att analysera vad folk skriver om i sociala media. Riktigt fascinerande tycker jag -och bidrar därmed med en liten del till deras analys.

Har ni inte läst stiftelsetrilogin så gör det, mycket bättre än det man kan läsa på facebook!

Foundation

Tags: ,

One Response to “Hari Seldon finns!”

  1. Ernst G Westlund skriver:

    Jo, stiftelsetrilogin är bland den bästa SF som skrivits. Men detta med Big data är verkligen hot stuff just nu. Hetare finns inte! Det var en intressant DN-artikel, tack för det.

Leave a Reply