Det här är lite läskigt tycker jag

Google köper ännu ett företag. Och det är ett företag som sysslar med artificiell intelligens (AI).

AI har länge varit en våt dröm och lika länge ett spektakel som aldrig blivit verklighet. Om det någonsin blir verklighet lär jag inte få veta under min livstid, tror jag. Men i artikeln kan man även läsa något som jag inte visste: Att google äger Boston Dynamics, ett företag som utvecklar robotar. Robotar som den amerikanska militären är mycket förtjusta i, googla på  “Boston Dynamics” eller klicka här, jag har redan googlat åt er.

Om ni är rutinerade användare av google så har ni säkert märkt att de försöker gissa vad ni letar efter när ni söker, och de gissar ganska bra. Om ni varit med sedan google startade så vet ni hur mycket sökmotorn förändrats och förbättrats genom åren. Inte till utseendet, det är bakom kulisserna förändringen skett och det är där google blivit “smart.” Nästan som att datorn är lite intelligent.

Så, googlesmart+robotar+AI = Läskigt.

Visst är det fascinerande med all denna teknik, det är jag den förste att skriva under på. Likaså fascineras jag av accelerationen inom de här teknikområdena. Jag måste berätta om en sorts uppenbarelse jag hade för att illustrera:

Häromkvällen såg jag att det på TV sänds en deckarserie som heter “Ironside” och minns att min mamma älskade den serien, fast det här är ju en nyinspelning av den. När hon var i min ålder kunde hon inte göra någon liknande koppling till sin mamma, för min mormor hade aldrig sett ett TV-program och jag är osäker på om det över huvud taget blivit allmänt tillgängligt under mormors livstid.

Det är en generation mellan mig och min mormor, inte mer än så! Vilka tekniksprång har tagits om vi räknar en generation framåt från nu? Kanske google har uppfunnit äkta AI, som de förser sina då ännu bättre robotar med. Oerhört fascinerande och oerhört läskigt tycker jag.

Man ska inte måla fan på väggen eller vad det heter men jag vill dra ett annat ordspråk: “För den som har en hammare ser hela världen ut som en spik.” Och även om den som håller i hammaren är förståndig så slår man sig på tummen förr eller senare.

Jag hoppas att det bara blir en blånagel då, om mina farhågor besannas. Så illa som Skynet i “Terminator” kan det väl inte bli får man hoppas.

Tags: , , ,

One Response to “Det här är lite läskigt tycker jag”

  1. Ernst G Westlund skriver:

    Många människor önskar att det gick att stoppa mänsklig kreativitet på något sätt. Men inte ens katolska kyrkan, som annars höll en del av världen i ett järngrepp, lyckades i längden med det. Trots behjärtade ansträngningar. Det har visat sig att det inte går att stoppa genmodifiering av växtslag som används i livsmedel. Det har till och med varit svårt eller omöjligt att påbjuda att sådana livsmedel ska märkas. Genmodifierade människor? Antagligen bara en tidsfråga. AI? De kan ju försöka. Jag förutser att system som Google med tiden blir allt smartare, om man nu vill kalla det intelligens. Det kan diskuteras. Men deras förmåga att hålla reda på vilka vi är och vad vi har för oss, den kommer att öka. Vem skulle kunna stoppa dem? Politikerna är ju ännu mera ivriga att få sådant. Svårt för dem då att hindra Google. Men det är så klart bra att sådant här diskuteras. Förhoppningsvis kan avarter och missbruk begränsas eller kanske förhindras. Men själva principen kvarstår: människans kreativitet söker sig ständigt nya uttryck.

Leave a Reply