Charles Platt on the Gnirut test

Jag hittade ett underhållande litet reportage från framtiden, närmare bestämt den femtonde augusti 2030. Det är några datorer (?) med artificiell intelligens (AI) som försöker avgöra om deltagarna i ett test är människa eller AI.

Den riktiga ironin tycker jag är när den  människa som klarar testet belönas med “ytterligare ett år av odödlighet.” Jag tror sådant kan kallas oxymoron på engelska.

Nåväl, det här är nog bara roligt för nördar. Jag hoppas att alla har det roligt på något sätt i alla fall.

Tags:

One Response to “Charles Platt on the Gnirut test”

  1. Ernst G Westlund skriver:

    Jo, det var underhållande. Min egen uppfattning är att det är så djupa skillnader mellan datores funktionssätt och mänsklig intelligens att det inte går att genomföra sådana här experiment så att de leder till praktiskt användbara resultat.

    Beträffande ordet oxymoron, så är det faktiskt upptaget bland svenska ord i NEs ordlista. Förklaring: oxymoron, retorisk figur bestående av två till synes oförenliga element, t.ex. “bitterljuv”, “lysa med sin frånvaro”.

Leave a Reply