En bra sak med Trump

DN skriver här om Googles misslyckande när det gäller spridande av falsk information. I samma artikel kan man läsa att även Facebook förstår sin roll i utgången av det amerikanska presidentvalet.

Den här artikeln, och även andra som tar upp samma sak, är det jag hittills ser som det bästa med att Trump blev vald till president. Nu kanske det blir mer ljus på vilken effekt stora ”nyhetsförmedlare” har på oss gräsrötter. Förhoppningsvis kan det så småningom leda till en större medvetenhet hos alla, och förhoppningsvis försöker Google med flera förhindra hackande av våra åsikter -För våra åsikter styrs i stor grad av den information vi kommer över.

En stötesten i det hela är hur man ska lösa problemet. Nu finns det fortfarande medier som är noggranna och som publicerar artiklar skrivna av tänkande människor. Men man har redan kommit långt med ”journalistrobotar” som idag skriver sportreferat baserade på vad som kan hittas på nätet.

Man säger att man med hjälp av algoritmer ska kunna sortera ut propaganda från fakta. Men någon måste ju först skapa dessa algoritmer, vilka parametrar använder den personen? Vilka värderingar utgår denne från? Och i nästa steg skapas algoritmer som i sin tur skapar de algoritmer som ska välja ut vad vi får veta. Det är bara en hårsmån från det vi kallar artificiell intelligens.

Och från allra första början är det någons tyckande som ligger till grund för för vad denna intelligens ska tycka och propagera för.

Läskigt! Men kanske Trumps seger kan få oss att tänka efter lite mer innan vi börjar lämna över till algoritmerna.

Tags: , ,

One Response to “En bra sak med Trump”

  1. Thomas skriver:

    April 2020: Det har inte hänt mycket. Några artiklar uppmärksammar det odemokratiska internet, där de som ”har makt” kan bestämma vad som ska synas på nätet. Drömmen om internet var att alla hade en röst, men det visar sig att de som ”har makt” (alltså pengar) har mycket mer än bara en röst. De har en följarskara som papegojar maktens ord i tusental och överröstar enskilda oliktyckande -För det mesta med hot och okväden.
    De flesta mediepublikationer har tagit bort eller spärrat kommentarsfunktionen och det är en liten hjälp mot nätets troll, som ofta är anlitade av statsmakter i syfte att bringa FUD i allmänhet. Men den enskilda rösten är väldigt lite hjälpt av det.
    Drömmen om internet var fantastiskt naiv och det är konstigt att ingen redan då förstod hur det skulle bli.

Leave a Reply