Bli inte född i farstun!

Jag läser om en för tidigt född pojke i Svenska Dagbladet. Varken han eller hans föräldrar har det lätt.

Läs gärna artikeln, jag vill bara citera en sak som gav mig en aha-upplevelse. Mamman säger ”Läkarvetenskapen har kommit längre än samhällets förmåga att ta hand om dessa barn.”

Är det inte så att vetenskap och teknik har dragit ifrån samhället för länge sedan? Vi har en massa bra och häftiga saker men vi kan inte handskas med dem, eller med resultatet av deras användande.

Tänk om man kunde lägga lite mer krut på att utveckla samhället, och lite mindre på att utveckla grejor.

Tags: , ,

4 Responses to “Bli inte född i farstun!”

 1. Susanne skriver:

  Det kräver så mycket mer att utveckla samhället än att utveckla prylar. Dessutom vill inte alla människor utvecklas, varken samhälleligt eller personligen. Eftersom girigheten styr numera så kommer människovärdet i skymundan. De indianska profetiorna närmar sig obönhörligt – antingen väljer vi andligheten eller tekniken och väljer vi tekniken så går vi under. Det är skillnad på att använda teknik för att underlätta vardagen, tänka på naturen och miljön och att verkligen helt byta ut tekniken mot andlighet. I Bibeln står det att vi kan leva av världen eller i den.

 2. Realizten skriver:

  I Sverige betalar vi världens högsta skatter och det påstås att dessa miljarder går till skola vård och omsorg.
  Men tittar man på de faktiska siffrorna så ser man t.ex. att Sverige har hälften så många sjuksängar per capita jämfört med Tyskland…

  • Thomas skriver:

   Jag vill inte föra någon politisk debatt här. Det jag funderar över är hur vi människor resonerar, vad vi vill leva i för sorts samhälle och hur vi ska göra för att nå dit. Jag tycker det är frågor som går utanpå allt vad pengar och politik heter.
   Tänk om fler forskare skulle tycka att det var mycket intressantare att lösa frågan ”hur gör man alla barn lyckliga” än att lösa frågan ”hur räddar man för tidigt födda barn”. Det är inget moraliskt dilemma, man kan lösa båda frågorna men det är tråkigt om man först väljer det som är enklast och sedan slutar där.

 3. Anna skriver:

  Mycket tänkvärt inlägg! Om jag börjar skriva..nu kan jag inte sluta:-) /Anna

Leave a Reply