Nationalsånger

Spotify är en kanontjänst på nätet! Man kan lyssna på musik med Spotify men det vet ni såklart. Jag är imponerad av att de har så mycket klassisk musik, eftersom jag är ganska okunnig om sådan musik men gillar låtarna så är Spotify en guldklimp när det gäller att hitta ny (ja, egentligen väldigt gammal) musik.

Men på en punkt brister det, nationalsånger. Efter mycket letande hittade jag ett album med Herbert von Karajan och en handfull av de europeiska nationalsångerna men det var ganska kortfattat.
Fast jag fick ett litet smakprov i alla fall, och ett infall att undersöka en av dem lite mer.

Så här kommer en liten gissningslek: Ur vilket lands nationalsång är denna vers hämtad?

Vi älska våra strömmars brus
Och våra bäckars språng.
Den mörka skogens dystra sus,
Vår stjärnenatt, vårt sommarljus.
Allt, allt, vad här som syn, som sång
Vårt hjärta rört en gång.

Texten är förvisso på svenska men ni vet att det inte är “Du gamla du fria” hoppas jag, alltså är det en översättning. Den som googlar blir diskad!

PS Jag skulle inte fråga om jag inte trodde att det fanns en chans att någon kan gissa rätt, jag tror alltså att det finns folk som känner igen låten.

Tags:

6 Responses to “Nationalsånger”

 1. Ernst Göran Westlund skriver:

  Utan att googla skulle jag gissa på en vers ur “Vårt land” (Finlands nationalsång).

 2. Thomas Meldert skriver:

  Jag skulle gissa på Finland. Strömmar, bäckar och sommarljus finns inte med i Danmarks och Norges nationalsånger, vad jag kommer ihåg

  • Thomas skriver:

   Javisst, Finland. Jag är förbryllad över att alla verkar ha tänkt på ett nordiskt land, fast såklart -sommarljus är ju en nordisk finess.
   Tack Thomas.

Leave a Reply