Favoritklockslaget

Har du något favoritklockslag? Jag har olika beroende på om det är helg eller vardag, sommar eller vinter, vår eller höst.

Just nu är mitt favoritklockslag 20.00 eller nånstans däromkring. Då är det som att allting i grannskapet lugnar ner sig, det tystnar även ute på gatorna, jag får sällan några telefonsamtal, ja till och med fåglarna är tysta märker jag nu.

Dessutom har det blivit den årstiden när solen kommer in genom fönstret och lyser på min vägg i rummet där jag sitter. Så här ser det ut framför mig just nu:

Solskenskalender

När man var ung och stark och intelligent -på discot- var midnatt det bästa klockslaget. Det var då man var kung i baren, eller på dansgolvet, det var då man hittade sin prinsessa. Sedan blev man pappa.

När barnen var små så var det 18.00 som var favoriten, då börjar bolibompa. Det var nog deras favoritklockslag också, lite i alla fall. När barnen var små fanns det också en klar motsats till favoritklockslaget, det var 07.30 då man skulle få iväg trupperna till respektive tjänstgöring…

Tidiga sommarmorgnar kan också vara favoriter om man är ute med kameran. Men det är ganska segt att ta sig upp och ut då, det är först efteråt man inser att det borde vara en favorit, om man har fått några bra bilder alltså.

På jobbet kan lunchtid vara favorittid. Jag har haft verkstadsjobb, städjobb, socialt jobb och kontorsjobb. Lunchtid har nog varit en favorit på alla de jobben. Mitt nuvarande, kontorsjobb, är nog bäst på morgonen innan den stora förvirringen infinner sig.

Jag funderar på vad som gör ett klockslag till en favorit. Idag är det lugnet och den nedgående solen som gör 20.00 till favoriten. Varför är det så lugnt just nu månntro? Vart har allt tagit vägen, det som brukar surra och bullra vid andra tidpunkter?

Men det är ju jag som gillar lugnet, andra kanske tycker tvärtom eller något bredvid. Vad är det som gör deras favoritklockslag? Det här måste jag nog forska lite i och återkomma om när jag vet mer.

Tags: , ,

4 Responses to “Favoritklockslaget”

 1. EG Westlund skriver:

  “… det var då man hittade sin prinsessa. Sedan blev man pappa.”

  Ah, detta är en sublim skrivning! 😀

  Tre klockslag är särskilt förtjust i är 9, när jag sätter mig till frukost, 12.30, när jag sätter mig till lunch, och 15.00, när jag sätter mig till e.m-kaffe! Det finne ju fler tillfällen på dagen när man sätter sig till bords, men just dessa är speciellt angenäma, av någon orsak. Jag är ofta lite morgontrött, så därför känns det så fint att ha avancerat till frukostbordet, med havregrynsgröt och kaffe. 12.30 har jag kommit in efter förmiddagens anspråkslösa motionsrunda i byn, då mår kroppen toppen. Och 15 bjuder jag min fru på kaffe, vilket alltid försätter henne på det mest strålande tänkbara humör.

  • Thomas skriver:

   🙂 Det var en avsiktlig komprimering av tiden där, det gick faktiskt flera år mellan händelserna.
   Kul att höra om dina favorittider! Jag gillar din klockan 15, omtanke är så skönt.

 2. Thomas Meldert skriver:

  Kl 06.00 med frukosten och DN på bordet är MIN bästa tid =)

  • Thomas skriver:

   Jag läser DN och SvD på nätet enbart, vilken jag gillar mest varierar men ingen av dem skulle platsa som stämningshöjare vid frukostbordet. Det brukar i stället bli en repetition av boken jag somnade ifrån när jag la mig:-)

   Tack för att du berättade Thomas, ha det gott!

Leave a Reply