Reykjavik – Hollywood, 6950 km

Black Angels.

En Isländsk thriller som går på SVT just nu, jag har fastnat totalt! Precis som den förra isländska thrillern jag såg i julas, minns tyvärr inte vad den heter. Förutom “Korpen flyger” är det de enda isländska flmer jag över huvud taget sett, och de är jättebra alla tre!

Vad är det som gör skillnaden, förutom de 700 milen? Såklart blir man fascinerad av språket, där man n-ä-s-t-a-n förstår vad som sägs, det nordiska arvet månntro. Jag noterar att ett ord som är obligatoriskt i en thriller är detsamma på svenska och isländska: “rätt”
Men annars är det nog ekot av vikingar som tjusar mest. I filmen “Korpen flyger” har Jakob Þór Einarsson:s replik “Tungur knivur”  blivit lika klassisk som Clintans “Make my day”, åtminstone om man frågar fansen.

Annars har inte Sverige och Island mycket gemensamt. Visste ni att det var Danmark som var makten på Island mellan 1397 och 1918, fast riktigt eget land blev de först 1944.
De är dessutom så moderna att de outsourcat sitt försvar, luftförsvaret till Norge t.ex. Kanske något för vårt eget land att ta efter?

På hela ön är de bara några fler än i Malmö och inte alls lika många som i Göteborg, och de är ändå ett helt land ! Ett land som verkar kunna producera en hel del bra film, jag kan inte undgå att förvånas över vad de kan.

Ett samhälle måste ju kunna en hel del men om man inte är så många så kanske man inte fixar riktigt allt. Film verkar dock inte vara några problem att göra, dessutom är det bra!

Thriller/polisfilm från Island delar naturligtvis många ingredienser med sina gelikar i Hollywood, trots avståndet. Det finns poliser med personliga problem och det är några som dör och det finns fakta som inte får komma till kännedom, bla bla bla. Men där jänkarna så ofta hoppar över karaktärernas möda med att vara människa och i stället låter dem bli avatarer som i ett dataspel, där är de isländska karaktärerna riktiga människor.

De knyter nävarna, knappt synligt i bild, i frustration. De har bögfobier som får även en hetero att vilja komma ut ur garderoben i ren protest. De dör så att skinnet krullar sig och tårarna sprutar. De klantar sig så att man slår sönder knogarna mot bordet. De är 700 gånger bättre!

Dessutom heter polisen “Lögreglan!”

Courtesy svt.se

Tags: ,

Leave a Reply