En film som jag vill se

Tom Hanks har en nästan övernaturlig karisma, älskad av så gott som alla. -Det är en komprimerad sammanfattning av något jag läste i en recension av filmen “Larry Crowne.” Filmen i sig fick medelmåttligt beröm men Tom Hanks gick därifrån med ytterligare lite mer stjärnglans.

Så, tänk om Tom Hanks verkligen är övernaturlig? Tänk om han inte är en vanlig människa men i stället en utomjording som kommit hit i något lugubert syfte? Maskerad till människa med en förmåga att väcka vår sympati på ett magiskt sätt. Vore inte det en film värd att se? Med Tom Hanks i huvudrollen naturligtvis.

Det liknar förstås lite “I huvudet på John Malkovich” och även karaktären Mulan i Asimovs “Stiftelsen och imperiet” men jag skulle ändå väldigt gärna vilja se en sådan film om den gjordes. Det görs alldeles för få underfundiga filmer.

I samma tidning läste jag även en recension av filmen “The tree of life” som jag själv inte sett ännu. Tydligen är det en film utöver det vanliga; recensenten verkade ha blivit yr i mössan av att se den och jag kunde inte riktigt förstå vad filmen handlar om. I slutet av texten får dock recensenten till en bra poäng:

“A film awestruck by life: Why are we here? What are we for? Where did it all go wrong? And where could it yet go right? -Malick [regissören] doesn’t pretend to have actual answers. But then neither, one suspects, does Transformers 3

Tags: ,

4 Responses to “En film som jag vill se”

 1. Lena Eriksson skriver:

  Ja Thomas…bara att sätta igång med ett filmmanus…

 2. EG Westlund skriver:

  ”A film awestruck by life: Why are we here? What are we for? Where did it all go wrong? And where could it yet go right? -Malick [regissören] doesn’t pretend to have actual answers. But then neither, one suspects, does Transformers 3 ”

  Eller närmare bestämt:

  ”Where did it all go wrong?”

  Jasså, men tänk om det inte alls gick på tok? Det kanske har gått precis som det skulle!

  Men berättelsen om Mulan är färsig. En sådan makt han hade — men inte blev han lycklig för det! Du har rätt i att han är en dyster typ. Egentligen spelar han bara rollen av förevändning för framträdandet av Andra Stiftelsen. Jag läste förresten berättelsen i tidskriften Häpna, som jag slukade med största tänkbara iver. Den gick som följetong där.

  • Thomas skriver:

   Det som jag tycker är poängen kommer sist i citatet men det förvånar mig inte att du hittar just den där meningen, jag har lärt mig lite om hur du ser på livet. Det är ett fint synsätt som jag kan hålla med dig om men jag tror att väldigt många köper även “Where did it all go wrong?”

   Tack EG, ha det gott!

Leave a Reply