SKHLM

Skärholmen, för många är det synonymt med en affärsgalleria. SKHLM påstås vara nordens största handelsplats men det är ett luddigt begrepp, vad som omfattas av SKHLM och vad som är en handelsplats är töjbart.

Skärholmen däremot är en stadsdel i Stockholms kommun, med en massa bostäder och skolor och serviceinrättningar. Innan någon uppfann SKHLM så var det en affärsgalleria också, för många.

Gallerian finns kvar, om än tillbyggd och ombyggd, och erbjuder fotografiska upplevelser i mängder. Mycket folk av alla sorter, stora ljusa inomhusytor och murriga parkeringsgarage. Troligtvis även fotoförbud, tyvärr, fast jag har faktiskt inte hittat info om det.

En solig dag som idag var det i alla fall ingen som stoppade mig. Just solen hjälpte till med två av bilderna:

En bild som lämpar sig att göra monokrom

Stor reklam, liten grabb.

Trots att det är nordens största handelsplats verkar de osäkra tiderna kräva sin tribut, ena änden av gallerian börjar eka tomt och ett antal lokaler står tomma. Just den här änden är den bästa ur fotograferingssynpunkt då väggen, stor som en tennisplan, består helt av glas. Mycket ljus med andra ord.

Om man står på övre planet har man en perfekt vy över det som en gång i tiden var en vanlig gata. Husens ytterfasader ligger numera inomhus.

Man lockas tydligen att stå länge och titta.

Som vanligt, klicka på bilderna för att se dem i större format. Speciellt den sista vinner på det.

Tags: , ,

3 Responses to “SKHLM”

 1. EG Westlund skriver:

  Gamla Skärholmen! Jag bodde i Vårberg alldeles intill när Skärholmen byggdes. Det var färdigbyggt ungefär när min äldsta dotter var ett år, om jag inte minns fel. Och nu går de alltså in i den ofrånkomliga kris- och slumperiod, som nuförtiden tycks vara inbyggd i grunden på alla moderna stadsdelar. Ännu medan jag bodde där började en smula förfall. Som t ex att Konsum tvingades stänga övervåningen av sitt trista varuhus. När detta hände gick de ut med ett flygblad med texten: “Konsum i Skärholmen nu ännu bättre!” Förbättringen ansågs bestå i att all försäljning nu var samlad i två plan (källaren och gatuplanet) mot förut tre. Det har sedan dess blivit ett talesätt inom familjen, när marknadsförarna försöker slå blå dunster i ögonen på oss. “Nu ännu bättre!” 🙂

  Detta var långt innan de glasat in gågatorna. Vi gick ofta dit med ungarna för att handla. Promenaden gick via en enorm gata som heter Idholmsvägen, flankerad av tvåvåningshus och små parker. Där fanns saker som roade ungarna, t ex en liten skulptur av en liggande renkalv. Traktens barn brukade repa gräs och lägga framför mulen på kalven. Ett förtjusande exempel på konst som verkligen fungerade i sin miljö. Till skillnad från mycket annat skräp som sprids ut i det offentliga rummet.

  Det hade sina poänger att bo därute i alla fall. Under ett par år gick det dagligen båt från Skärholmens brygga och in till stan, och SL-kortet kunde användas som färdbevis. Under denna vidunderliga tid bytte jag ut den dagliga tunnelbanefärden (trängsel, ståplats) mot en ljuvlig sjöresa på totalt nästan två timmar, eftersom jag följde med båten ända till Nybroplan, genom Slussen. Därifrån kunde jag sedan gå till fots till jobbet. På båten fanns ett litet kafé där jag åt frukost, och vi var ett litet gäng med stadiga resenärer och stamgäster där, som fördrev restiden med angenäma samtal. Ofta deltog även skeppsgossen, som också förestod kaféet. Jag minns en morgon med busväder, när vi bara var kanske tre eller fyra resenärer. Då bjöd han på morgonkaffet!

  Fast sedan tyckte SL det blev för dyrt att hålla båttrafiken under armarna, och den där pendlarlinjen las ned. Och jag flyttade från trakten.

  • Thomas skriver:

   Vilken härlig berättelse EG! Nu måste jag återvända till Skärholmen och leta efter renkalven, om den finns kvar.
   Idag hade ju din jobbresa varit en drömreklam för telebolagen, två trivsamma timmar när man kan jobba på distans på väg till jobbet, med frukost och sällskap. Jag hade gärna haft det så (två timmar i bil är inte riktigt likvärdigt:-)
   När jag varit nere vid Mälaren på helgerna har jag sett att det går turbåtar, de lägger till vid Mälarhöjden bl.a. Kanske de går på vardagar också, jag vet inte.

   Ha det gott!

 2. Lena Eriksson skriver:

  Såklart… 🙂 gillar jag första bilden!

Leave a Reply