Ljuset, om att läsa en bild

Det naturliga ljuset rör sig från vänster till höger, medsols är från vänster till höger. Vänd dig om och känn solen värma din rygg, titta på skuggorna. De rör sig också från vänster till höger.

Så här har det varit sedan vi simmade omkring i gyttja, långt innan någon brydde sig om att fotografera. Möjligtvis ägnade vi oss åt fotosyntes men bilder var ännu inte uppfunnet som begrepp.

Denna riktning från vänster till höger är alltså något som verkligen borde sitta i våra gener. Som bildintresserad kan man då undra hur det påverkat oss, ”läser” vi en bild från vänster till höger?

Ljus och skugga i ett fruset ögonblick

Klicka på bilden så blir den större.

Tags: , , ,

3 Responses to “Ljuset, om att läsa en bild”

 1. EG Westlund skriver:

  Faktiskt en jätterolig bild!

  Ja, jag har hört att vi västerlänningar läser bilder från vänster till höger. Hur man nu kan bevisa det. Men psykologerna hävdar att det beror på att det är så vi läser text. Från vänster till höger, uppifrån och nedåt. Man har tydligen konstaterat att andra folk läser bilder i en annan riktning.

  Men det finns ju fler dimensioner i detta. Jag tror att när vi tittar på en tryckt sida, så börjar vi ofta med att titta på övre högra hörnet. Det är ofta där som reklamköpare vill ha plats för sin reklam.

  En gång i tiden studerade jag sådant där, när jag arbetade som informatör. Numer tycker jag inte att det är så viktigt och intressant längre. Inte för mig alltså, det är så skönt att ha pensionerat sig från alla yrkesmässiga krav.

  Om jag begrundar foton, så är jag inte alls säker på att man alltid ”läser dem” d v s uppfattar dem som något slags sekvens av detaljer. För man tar ju in helheten också. Jag gissar att våra två hjärnhalvor i det avseendet jobbar på olika sätt. Den vänstra kollar in helheten, den högra letar efter begreppsmässig kontext genom att skanna bilden i någon viss läsordning. Eftersom jag hela mitt liv odlat just vänsterhjärnans arbetssätt, så har jag på senare tid medvetet skjutit det i bakgrunden lite, för att som fotograf i stället odla högerhjärnan. Om jag nu fick det rätt med detta med höger och vänster, jag rör ofta till den detaljen en smula. Men jag håller mig till Nalle Puhs visdom: När man väl bestämt vilken av de två händerna som är höger, då kan man vara säker på att den andra är vänster.

  • EG Westlund skriver:

   Nu rörde jag bestäm till det där med höger och vänster i alla fall! 🙂

   Alltså, är det inte så att det är vänsterhjärnan är den som jobbar med detaljer och begreppsmässig kontext, och den högra som jobbar med helheten? Jag tror det.

 2. Thomas skriver:

  Hej EG! Jag har börjat kolla bakåt i bloggen och ser då många av dina kommentarer.
  Nu vet jag inte om du någonsin kommer att se detta men jag vill ändå skriva att jag uppskattar all den ”konversation” som jag ser. Det är skönt med människor som har båda hjärnhalvorna i gott skick tycker jag.
  -Och jag tror att det är den högra halvan som anses vara den kreativa, medan den vänstra sköter det praktiska. Men å andra sidan kan jag tänka mig att det bara är en bekväm uppdelning man gjort, precis som det där med hur kvinnor och män är, med mera.

  Ha det gott! /Thomas

Leave a Reply