Svensk science-fiction i toppklass

SVT sänder för närvarande serien “Äkta människor.”

Jag citerar från SVT:s web: “Serien är en samproduktion mellan Sveriges television och Matador Film. I samarbete med Danmarks Radio och YLE. Med stöd av Nordisk Film och TV Fond samt Nordvisionsfonden.” En amerikansk version är redan kontrakterad för internationell distribution.

När jänkarna nappar på något så är det bra, det kan väl tas för en nästan sanning. Millenniefilmerna är ju ett exempel på det, att jänkarna nappat alltså -om det är bra överlåter jag till någon annan att tycka.

Men om “Äkta människor” tycker jag själv: Det är skitbra! En erfaren tittare upptäcker naturligtvis “plotholes” och andra störande småsaker men sådant överser jag med, min första flickvän såg inte ut som Birgitte Bardot men jag älskade henne ändå.

Ambitionen med serien går inte att ta fel på, man tror inte att publiken är dumstrutar som vill ha en stunds underhållning. I stället vill man visa ett perspektiv på hur vi människor skulle kunna agera i sett samhälle där robotar tagit över det jobb som vi inte har så stor lust att utföra, eller fungera som mottagare av den lust vi inte får utlopp för.

Tre avsnitt av serien har gått hittills och jag vet inte hur det kommer att fortsätta. Det finns ingredienser av både “Terminator” och “I Robot” i den men än så länge är domedagstemat frånvarande.

Stark rekommendation till tittare och många kudos till de som sjösatt denna serie!

Olovligt lånat av SVT, hoppas mina hyllningar duger som betalning.

Tags: , ,

Leave a Reply