Torchwood, dead or alive?

Jag gillar SciFi och om man gillar sådant kan man inte undgå att förr eller senare (troligtvis förr) fundera över det här med liv och död. Eller snarare levande vs död.

I alla SciFi-historier jag läst, hört och sett är det någon som dör, trots att många av historierna har löst detta med vår dödlighet. Man har föryngringskurer, långlivat DNA, minnesbackup, återupplivning, nedfrysning, … Men lik förbaskat är det alltid någon som dör i berättelserna. Det enda som tycks överleva i SciFi-sfären är författarnas tvång att döda någon karaktär i berättelsen.

En TV-serie jag följt är Torchwood, så här ser två av huvudpersonerna ut:

Gwen & Jack

Gwen & Jack

Gwen Cooper och (Captain) Jack Harkness, två väldigt charmiga karaktärer. Eve Myles som spelar Gwen kommer från Wales förresten, med dialekt och allt.

Det speciella med Jack är att han inte kan dö, eller kanske snarare att han alltid kommer tillbaka levande. I ett avsnitt är han inte mer än en starkt övergrillad entrecote men blir snart snygg o fin igen.

Men, i den senaste (sista?) säsongen vänder man på allting. Jack blir helt plötsligt sårbar och dödlig medan resten av mänskligheten blir odödlig. Det är bara det att alla verkligen blir odödliga, men inte oförstörbara.
Till skillnad från Jack, som alltid återuppstår i sin vanliga skepnad, så fortsätter människorna att leva i sin nya skepnad. Till exempel inuti en bil som pressats ihop på en bilskrot, för all evighet med bara ett öga rörligt….

En hemsk historia men det rättar till sig på slutet -ett ganska dåligt slut frånsett att det rättar till sig.

Tyvärr verkar det som att TV-serien Torchwood inte har Jacks egenskaper, nu börjar tiden för återuppståndelse ta slut och vi som tittat får ägna oss åt minnen i stället.

Dock, som all SciFi lämnar den efter sig funderingar. Funderingar om liv & död i det här fallet, är evigt liv verkligen något att ha? Jag tänker på något jag läst om anden i lampan, man ska vara försiktig med vad man önskar sig.

Tags: , ,

2 Responses to “Torchwood, dead or alive?”

  1. EG Westlund skriver:

    Usch vad hemskt helt enkelt!

  2. Bianca Ilmark skriver:

    Hej! Tänkte svara här sedan länge, men jag är lite seg.. 🙂 Blev väldigt intresserad av tanken på en Walesisk donna i huvudrollen, dialekter är ju alltid spännande! Nu är SciFi inte så mycket mitt område, jag är mer inne på historiska dramer som Robin Hood, Rome eller moderna “intelligence”-varianter som Person of Interest, men jag kanske ska ge Torchwood en chans när jag tröttnar på franska filmer och serier. Captain Jack Harkness ser ut att vara en man i min smak, hehe.. Förstod precis också att Torchwood är brittisk, och de brukar ofta vara mer kompletta serier med ordentligt utbyggda karaktärer mer än amerikanska serier.. hm, nu fick du mig att fundera, Thomas!

Leave a Reply