Haverier

Ordet “rättshaveri” kämpar sig mot toppen av medias mest använda ord.

Quickhaveri

Quickhaveri

Det är ett ord som alltid legat nära toppen och det oroar mig.

Sällan eller aldrig hör man talas om marsvinshaveri, presenthaveri, festhaveri, sömnhaveri, löneförhöjningshaveri, nyhetshaveri, väderhaveri, olyckshaveri, tomtehaveri, eller lyckohaveri. Man kan ju tro att orsaken till detta är att sådana haverier inträffar så sällan att det inte behövs speciella ord för dem.

Så att ordet “rättshaveri” över huvud taget existerar är beklämmande. Jag håller det inte som omöjligt att ordet “trygghetshaveri” snart uppfinns.

Tags: , ,

One Response to “Haverier”

 1. Ernst G Westlund skriver:

  Jag får en känsla av att du (och många andra) anser att ordet “rättshaveri” avser havererad rättvisa. Det skulle vi ju kunna komma överens om att det gör. Men tills nu har det i alla fall betytt något helt annat. Jag citerar ur Nationalencyklopedin:

  ============
  rättshaveri

  rättshaveri, rätthaveri, onyanserad och överdriven strävan att till varje pris utkräva sin rätt i stort och smått. Ordet kan också avse en tendens att pedantiskt anlägga rättsliga synpunkter på allt, även de obetydligaste småsaker.
  ============

  Det är en jäkla historia du har som exempel. Kommer sanningen om Quick någonsin att klarläggas?

Leave a Reply