142 år

H.C. Andersen skrev inte bara sagor, han blickade även framåt i någon slags science fiction.

1852 skrev han “Om artusinder”, som på svenska blev “Om årtusenden.” Det är en delvis dyster betraktelse över framtiden från hans perspektiv, bland annat är Paris bara en krater och av Peterskyrkan i Rom finns bara ett murstycke kvar.

Man undrar hur han tänkte sig att det skulle bli så? Krig är den första tanken, men han nämner aldrig något om orsaken till förödelsen. Att det bara finns en krater där Paris en gång låg får mig att tänka på en kraftig bomb, hade Hans Christian en föraning om vilka vapen som skulle finnas knappt hundra år efter att han skrev sin berättelse?

Han skriver om luftskepp, illustrerade med ballonger naturligtvis men också som ångdrivna träfartyg försedda med vingar. Kanske inte helt rätt i sin spådom men förståeligt i den tid av ångans underverk som han befann sig i.

Mer träffsäker är han när han med sex ord berättar att det finns en tunnel under engelska kanalen. Och det dröjde inte årtusenden innan den blev byggd, blott 142 år efter publiceringen av “Om artusinder” invigdes kanaltunneln.

Så läs en SciFi-historia redan idag! Det du läser kanske blir verklighet redan inom din livstid!

Om årtusenden

Bild från projekt Runeberg 

Tags: ,

2 Responses to “142 år”

 1. Ernst G Westlund skriver:

  Jag kände faktiskt till HC Andersens intresse för framtiden. Minst en av berättelserna i hans sagosamling handlar om det. En del av sagorna är ju populära och välkända, men många är märkliga på alla möjliga vis. Ruskiga, sorgliga, visionära o s v. Jag har läst dem allesammans för några år sedan. Av och till lätt skakande historier. Jag tror att det är bara några få som är allmänt kända nuförtiden, som Kejsarens ny kläder, och Den fula ankungen.

  • Thomas skriver:

   Aha. Själv blev jag riktigt överraskad när jag läste den här.
   Att det ofta är lite dystra historier håller jag med om, man bör nog själv läsa igenom dem innan man börjar läsa högt ur dem för något litet barn.

   Tack EG, ha det gott!

Leave a Reply