Eld

Snart är det Valborg, en av de sista okristna högtiderna, dock inte erkänd med röd färg i almanackan.

Vintern rasat ut bland våra fjällar

De senaste dagarna när jag varit ute och åkt har jag passerat åtskilliga trädgårdsbrasor. Jag har dragit mig till minnes eldar som jag sett genom åren, främst de man upplevde som barn. Vilken fascination man upplevde inför lågorna! En del vildsinta som förtärde hus och hem, en del trygga i nattens mörker.

Att bemästra elden måste vara en av människans allra största segrar. Men trots vårt mästarskap har elden aldrig vikit sig, den är fortfarande lika farlig som för tiotusen år sedan. Den blir aldrig vår kuvade tjänare, endast ett kontrollerat vilddjur.

Så det är inte konstigt att vi betraktar elden med skräckblandad förtjusning, även i vårt moderna årtusende. Eld blir aldrig gammalmodigt.

Det är väl säkert att stå här Gunnar?

Tags: , ,

7 Responses to “Eld”

 1. Lena Eriksson skriver:

  Näeee…det säger hon inte…utan; “Stå still nu här Gunnar…här är det säkert.” 🙂

  • EG Westlund skriver:

   Ha! Du genomskådade ett fragment av sexism 😀

   • Lena Eriksson skriver:

    Hmmm, kanske inte min replik är så lyckad heller…vi får hoppas att hon säger; “Åh Gunnar…håll om mig – elden gör mig så levnadsglad! 🙂 🙂

    • Thomas skriver:

     Jag tycker att båda dina bildtexter är lika bra men jag gillar förstås den här bättre. Tänk att det blev en liten fnurra om den här bildtexten, intressant tycker jag. Ibland verkar det som att xxx (vad ska man kalla dem utan att reta upp någon?) plöjer texter oavbrutet och tar fram tolkningar som visar hur könet blivit förtryckt. Vilket kön det handlar om lämnar jag osagt och litar på att den intresserade kan lista ut själv.

     Tack Lena för en bra kommentar!

   • Thomas skriver:

    Hmmm…. Nu tycker jag att du är off-topic och sabbar stämningen.

  • Thomas skriver:

   Jag kanske inte var ultradiplomatisk i valet av bildtitel inser jag nu. En släng av det som många lider av antar jag. Vana, tradition, inlärt beteende, jag vet inte vad som är den bästa benämningen. Det är väl mitt misstag som inte observerat de nu gällande genusreglerna. Synd bara om min intention försvinner in i den diskussionen.

Leave a Reply