Tillväxten har en motpol, lösningen är science ficition

Jag har ju skrivit om tillväxt tidigare. Det har då handlat om det som medierna avser: Ekonomisk tillväxt, vilket jag jämställer med befolkningstillväxt. Utan människor behövs ju ingen ekonomi, eller hur?

Nu har i alla fall astronomer hittat en betydligt större tillväxt. Större i alla avseenden, möjligtvis med undantag för befolkningstillväxt. Jag citerar ur den här artikeln: “Detaljerade beräkningar visar att den totala tillväxten för svarta hål nu därför är ungefär hundra gånger högre än vid de senaste uppskattningarna.”

Jag har ett svart hål hemma hos mig, eller snarare en fungerande modell av ett sådant; ett tonårsrum. Det som tas in dit kommer troligtvis aldrig mer tillrätta….

Men åter till astronomernas upptäckter. Ett svart hål slukar allt som kommer för nära, det borde innebära att även problem försvinner spårlöst. Grekisk ekonomi, koldioxid, smältvatten från nordpolen, Sverigedemokrater, inflation, trängselskatt, klamydia, …. rubbet försvinner in i det svarta hålet precis som när man spolar ner akvariefiskarna i toaletten. “Out of sight, out of mind” som engelsmännen brukar säga.

Synd bara att vi själva åker med också, men för att åter ta till ett anglosaxiskt ordspråk: “There ain’t no such thing as a free lunch.” Fast vad tusan, jag kan tänka mig att åka med på färden, vem vet vad som väntar.

I morgon börjar Eurocon, en science-fiction kongress som hålls i Stockholm. Jag hoppas att jag kan besöka den och jag hoppas ännu mer att träffa människor med ett öppet sinne, som kanske vill åka med in i tillväxten -bara för att få se vad som händer.

En bild i linje med ämnet måste jag ju ha med. Jag har snott den från SVT, där den inte alls illustrerar något av det jag skrivit om. Men tänk er att en överlevare från en planet i stjärnhop 167467 har lyckats ta sig till jorden. SVT hittade henne men har inte tillräckliga kunskaper att kommunicera, så de kallar henne myrpiggsvin och tar med henne i ett naturprogram:

Släpp ner mig, din primitiva huligan!

Ack ja, bristande erfarenhet i den ädla konsten att kommunicera sätter käppar i hjulet för många saker som kunde bli bra.

Tags: , , ,

3 Responses to “Tillväxten har en motpol, lösningen är science ficition”

 1. EG Westlund skriver:

  Jasså, är det antalet svarta hål som ökar hundra gånger mer, eller det enskilda svarta hålet som tillväxer på detta sätt? Saken väcker naturligtvis min nyfikenhet. Vad får det för konsekvenser? Vad betyder det för oss? För myrpiggsvinen?

  Kanske är det så att allt som verkligen betyder något tillväxer? Det är sådant som vi ger vår uppmärksamhet åt som tillväxer, om inte annat så i betydelse.

  Just nu brottas jag med problemet att jag själv tillvuxit i mesta laget de senaste fem åren.

  • Thomas skriver:

   Du har alltså haft en god tillväxt, passa på att slå mynt av det! 🙂

   Tack EG, ha det gott!

   • EG Westlund skriver:

    Nåja, tjäna på det kan jag nog inte, men kanske spara 🙂 I synnerhet som matpriserna är på väg uppåt 🙁

Leave a Reply