200

200 km/h är en imponerande hastighet, om man färdas med bil eller motorcykel. Flygplan och en del tåg går fortare än så men de flesta behöver då inte bekymra sig om att styra fordonet så därför upplever man inte hastigheten speciellt märkvärdig.

200 blogginlägg/15 månader är en betydligt lägre hastighet -eller frekvens, om man ska hålla sig till korrekta termer. Wikipedia kan förklara det där med hastighet bättre.

Nåja, det här är inlägg 200 och jag funderade några sekunder över varför det var nödvändigt att skriva ännu ett inlägg. Bara för att det skulle bli tvåhundra inlägg? Bara för att det är midsommarafton? För att jag har något viktigt att meddela?

Nä, egentligen finns det ingen orsak alls till att blogga. Ibland har jag fantasier om vilken nytta det gör…för…ja, vadå? Miljön, kungahuset, min katt, gravitationen? Troligtvis är det mest mig själv nyttan tillkommer.

Min son frågade en gång “vad är det till för, vad är det för mening med det” och pekade på mossan på en sten. Jag tänkte en stund och sa “den strävar efter världsherravälde”. För det är ju vad livet gör. I alla former försöker det fortgå och vi människor har bara den fantastiska turen att ha nått högst upp i en tänkt hierarki av livsformer.
Vår tänkta hierarki har många dimensioner men den starkaste handlar om makt. Makten att släcka andras liv.
En gång i tiden, kanske fortfarande, hade vi makten och kunskapen att släcka allt liv på jorden. Allt liv!
Vi har inte gjort det. Kan det bero på livets strävan, att fortsätta oavsett i vilken form det sker? Har vi människor bestämt oss för att låta livet, som besitter oss, fortsätta och inte låta mossan bli nästa makthavare?

Är det därför man fortsätter blogga?

mossan går till attack

Tags: , ,

5 Responses to “200”

 1. EG Westlund skriver:

  1. Man bloggar för att det är kul. Behövs något annat skäl? Man får kontakter, idéer och impulser. Och motionerar hjärnan, vilket är viktigt. Häromdagen hörde jag att tvåspråkiga människor har bättre motståndskraft mot alzheimer än de som bara talar ett språk. Även om de drabbas av sjukdomen tar det i genomsnitt fem år längre tid innan symptomen blir besvärande. En illustration till vad det betyder för hjärnans hälsa att man använder den.

  2. Den den viktigaste makten är makten över sig själv. I fösta hand sina egna tankar, men även sin hälsa, hur man mår, livet i stort. Den enda makt över andra som betyder något är makten att stimulera till utveckling, växt, framgång — i vilket som helst avseende som detta definieras. Den som strävar efter något annat slags makt över andra är personlighetsstörd. Det är inte destruktiva maktyttringar som fört världen framåt. I all massmedial rapportering om konflikter glömmer vi så lätt vilket helt enkelt fantastiskt samarbetsprojekt som världen är.

  • Thomas skriver:

   Alla skäl är bra, utom de tråkiga -eller vad det heter.
   Världen som ett samarbetsprojekt är ett bra perspektiv, det ska jag lägga på minnet. Jag bloggade något liknande om nyåret vill jag minnas.

   Tack EG och ha det gott!

 2. Lena Eriksson skriver:

  Tjaa…en förhoppning kan ju vara att knyta kontakter med andra människor, bloggare eller ej, så att alla kan bidra till ett roligare liv, på nätet eller i verkligheten… 🙂
  Hoppas din midsommar var ljus och trevlig… // Lena

  • Lena Eriksson skriver:

   PS; Det första…en anledning varför man bloggar alltså…
   Bara något jag läst någonstans… DS

   • Thomas skriver:

    Ja, du har rätt! Det där har ju jag också läst någonstans, hur kunde jag glömma det? 🙂

    Tack Lena och ha det gott!

Leave a Reply