Svenska Dagbladet skrev det förbjudna!

Enligt deras egen rubrik har någon gjort bort sig:

Bildtext ej tillåten

Bildtext ej tillåten

Visst, niklas-erik-ordet* är laddat med något och bör kanske användas med måtta och omdöme. Men den språkskräck som svenska medier försjunkit i på senare år börjar kännas som någon sorts psykos. Är ryktet sant att svenska journaliststudenter numera endast lär sig att kopiera gamla artiklar för att sedan lägga krutet på att anpassa dem till ”dagens standard” ?

När jag ändå stämt upp klagosången kan jag flika in ännu ett anförande mot att använda ordet ”hen.” Bokstavskombinationen h, e, n; i den följden är inget mindre än tre femtedelar av ordet ”henne” och borde därmed vara ett klart fall av genusbias⁑. Varför har jag inte hört några protester angående detta?

Ibland blir jag så trött på våra media. Fel, jag blir det ganska ofta….

* Niklas-erik-ordet är en bokstavering, se https://www.flashback.org/t82724 för en sorts förklaring.
⁑ Genusbias är visst inget ord men man får en massa träffar på det om man googlar.

Tags: , , ,

One Response to “Svenska Dagbladet skrev det förbjudna!”

  1. Ernst G Westlund skriver:

    Det finns ju en enkelt lösning när man tröttnat på våra media: sluta ta del av vad de säger eller skriver. Själv har jag inte haft TV på mer än 30 år. Inte prenumererat på någon dagstidning heller. Men jag får tillstå att jag brukat läsa någon av de viktigare tidningarna på nätet. Fast nu har det blivit så dyrt att göra det, så jag har slutat. Det förefaller mig som om allt som verkligen är viktigt når mig i alla fall. Eller också är jag numer bedrövligt dåligt underrättad om världsläget 🙂

Leave a Reply