Demokratin fyller 25

Det här var en nyhet för mig. Om man anser att rösträtt är en oumbärlig komponent i en demokrati så har vi i år -2014- haft demokrati i Sverige i tjugofem år!

Man kan läsa om demokrati på riksdagens hemsida. Där kan man under en av bilderna läsa “Under många år var det mycket små grupper i samhället som hade rätt att rösta till riksdagen. Förmögenhet, inkomst och kön avgjorde om man fick rösta eller inte. Bara de med rösträtt fick kandidera till riksdagen. 1909 fick alla män som gjort värnplikt och betalat skatt rösta. Kvinnor fick vänta till 1921.

På wikipedia får man veta lite bättre. Kvinnlig rösträtt infördes redan 1919 men det var inte förrän vid valet 1921 som de kunde utnyttja sin rätt. Det var dock inte förrän 1989 som alla som fyllt 18 år fick rösta, då togs begreppet omyndigförklarad bort. Innan dess fanns det alltså människor som inte fick rösta. Sverige var ingen riktig demokrati.

Jag hoppas att höstens val inte kommer att stjälpa den (långa?) tradition av demokrati som vi uppnått.

Tags: ,

One Response to “Demokratin fyller 25”

  1. Ernst G Westlund skriver:

    Problemet med demokrati är ju att det ibland väljs alldeles fel personer med fel åsikter och ambitioner. Det är inte så lätt att acceptera! Vad man kan se är dock det problemet ännu värre under andra styrelseformer.

Leave a Reply