Mer om demokrati

En demokrati är varken bättre eller sämre än de människor som utgör den, alltså de människor som väljer sina ledare. Om ett lands demokrati (väljare) består av ett gäng som tror att jorden är platt så kommer landets politik att utformas efter den tron.

Sverige verkar ha rykte om sig att vara väldigt demokratiskt. Men det är ingen garanti för att vi är kloka eller snälla, något som man skulle kunna ta miste på. Vi är demokratiska och inget mer.

Men trots det anses Sverige vara ett bra land att bo i och jag kan hålla med om det. Om jag inte tyckte om Sverige skulle jag försöka flytta härifrån.

En annan som tycker om sitt land är George Takei, rorsman på USS Enterprise under namnet captain Sulu. Hans lojalitetsförklaring till demokratin kan man se och höra på TED här. Ta dig tio minuter och lyssna på honom!

Tags: , ,

One Response to “Mer om demokrati”

  1. Ernst G Westlund skriver:

    Den svenska demokratin är bra, bättre än den canadensiska. Vår nuvarande (konservativa) premiärminister visar ingen riktig respekt för demokratin. Lika illa är det här i provinsen. Men situationen håller på att leda till en förnyelse. Jag hoppas att det konservativa partiet förlorar sin majoritet i nästa val. Liberalerna och NDP (sossarna här) har kommit överens om att i förekommande fall bilda en koalitionsregering, trots att de konservativa (felaktigt) försöker hävda att det är emot konstitutionen. Som om de själva hade någon respekt för konstitutionen. Men i Sverige råder också Jante-lagen, och den slipper man i alla fall här. Vilket är väldigt befriande.

Leave a Reply